Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor till statsministern

/
  • Efter träffen med företagsledningen och facken fick statsministern göra en rundvandring på fabriksområdet.

Regeringspartiernas uppgörelse om kärnkraften fick beröm från Stora Enso när statsminister Fredrik Reinfeldt besökte massafabriken i Skutskär i går.
Men en pressad statsminister fick också svara på en rad frågor om förhandlingarna om Saab, om FRA-lagen och om misstankarna om rattfylleri mot pappan Bruno Reinfeldt.

Annons

Statsministerns besök bokades in bara någon vecka efter regeringspartiernas uppgörelse som öppnar vägen för nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Det beskedet välkomnades av många, inte minst företagen inom energiintensiva branscher som massa- och pappersindustrin.

– Vi ser väldigt positivt på den uppgörelsen, sa Elisabet Salander Björklund.

Men hon såg också gärna att det blev en uppgörelse över blockgränserna om energipolitiken.

Fredrik Reinfeldt klargjorde gång på gång att en sådan överenskommelse måste bygga på det som regeringspartierna redan är överens om.

– Annars blir det ju bara en uppgörelse om det vi redan har, sa Fredrik Reinfeldt, som tyckte att det mesta tydde på att kärnkraften nu blir en valfråga.

Någon ny folkomröstning ville han i alla fall inte ha för att avgöra vägvalet.

Statsministern fick lyssna till synpunkter från flera företrädare för Stora Enso. På önskelistan, förutom låga energipriser, stod mer satsningar på vägar och järnvägar.

De lokala företrädarna fick chansen att påpeka för statsministern att ostkustbanan just förbi Skutskär fortfarande saknar ett dubbelspår.

Fredrik Reinfeldt förklarade att regeringens budget innehöll mer vägsatsningar, eftersom den typen av projekt hade kommit längre i planeringen. Men han lovade att regeringen ska återkomma med fler infrastruktursatsningar under året.

Han fick också frågan om det inte borde finnas något annat alternativ än att varsla anställda när lågkonjunkturen slår till.

Stora Enso, med verksamhet både i Tyskland och i Finland, har haft andra möjligheter i de länderna, till exempel genom permitteringslöner där staten och företagen delar på kostnaderna.

Men statsministern var liksom tidigare skeptisk till de tankarna, som för övrigt prövats tidigare i Sverige.

– Det var ingen bra form för att skydda mot arbetslöshet, sa Fredrik Reinfeldt.

Efter träffen med företagsledningen och fackliga representanter gjorde statsministern en rundvandring i massafabriken, en av de enheter inom Stora Enso som fortfarande kör för fullt, trots lågkonjunkturen.

– Vi har inte fått några indikationer på att vi ska minska produktionen, säger platschefen Eva Karlsson Berg.

Statsministern följdes av ett stort mediauppbåd, men de flesta frågorna handlade inte om energipolitiken eller besöket i Skutskär.

Fredrik Reinfeldt fick i stället svara på en rad frågor om en eventuell uppgörelse med Saabs ägare, General Motors, om Anders Björcks avhopp från underrättelsenämnden och kritik mot omarbetningen av FRA-lagen, och till sist om sin pappa, nyligen åtalad för rattfylleri.

Mer läsning

Annons