Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matleveranser i fara

ÄLVKARLEBYSocialnämnden vill sluta med matdistributionen till patienter inom vård- och omsorgsverksamheten. Något som skulle ge en besparing på knappt 1,4 miljoner kronor årligen.

Annons
Om också kommunfullmäktige säger ja till förslaget upphör en insats som funnits i nästan 30 år i Älvkarleby kommun och som berör hundra personer som inte kan laga sin mat själva.
En tjänstemannautredning har gjorts för att utröna om matdistributionen kan upphöra eller konkurrensutsättas. Mest pengar kunde sparas om den helt upphörde.
Några av argumenten för att sluta med matleveranser är att butikerna har mer färdiglagad mat i hyllorna numera och att restaurangerna tillhandahåller matlådor. Behovet tillgodoses på annat sätt, hävdar utredarna.
Rent ekonomiskt skulle man spara pengar på att inte behöva subventionera matpriset samt personalkostnaden för själva distributionen av maten. Det skulle ge drygt 1,8 miljoner kronor.
Men för att garantera att personer med demens som bor hemma ska få den mat de behöver, fortsätter man att satsa pengar på att personalen ska laga mat i deras hem. Därmed blir besparingen något mindre.
Vid socialnämndens möte häromdagen slog man också fast att man ska försöka få igen 8,9 miljoner kronor från landstinget för kostnader som lagts över på kommunen. Det handlar om kostnader för geriatrik, äldrepsykiatri och vård i livets slutskede som kommunens sjuksköterskor och hemtjänst jobbat med sedan 1997, men som egentligen är landstingets uppgift.
Nu kräver man ersättning för detta. Kommunalrådet Lars Skytt, s, ska möta landstingskollegan Mats O Karlsson, s, för att se om man kan komma överens.
Nämnden klubbade också igenom nästa års budget, där man bantat ner den begärda lägsta godtagbara nivån med elva miljoner kronor, till en rambudget på 117 miljoner.
Den borgerliga Tältgruppens ledamöter klargjorde dock att de i stället kommer att stödja ett eget förslag i kommunfullmäktige, där ramen för socialnämnden är två miljoner kronor större.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons