Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matte är roligt!

/
  • Matte är roligt. Det försäkrar Annette Östberg, lärare på Rotskärsskolan i Skutskär och en av eldsjälarna i projektet Matteklivet. Foto:NICK BLACKMON

SKUTSKÄR Matematik är jätteroligt. Det ska lärare, föräldrar och elever i Älvkarleby kommun vara överens om när projektet Matteklivet har slagit igenom.

Annons
I går var en grupp föräldrar inbjudna till ett av tre informationsmöten för att få ett grepp om vad deras barn egentligen gör på lektionerna.
- Vad föräldrarna tycker är jätteviktigt, säger Annette Östberg, matte/no-lärare på Rotskärsskolan och en av dem som var med och startade projektet förra läsåret. Målsättningen är att få in nya grepp i den matteundervisning som många elever fortfarande tycker är det tråkigaste som finns.

- Man behöver öka lusten för att lära, säger Annette Östberg, som tillsammans med tolv andra lärare ägnade det första projektåret till att samla material, utbilda sig själva och börja inspirera sina kollegor.
Nu har ett nytt arbetssätt börjat spridas i skolorna. Undervisningen ska vara mer varierad, den ska ligga närmare elevernas egen verklighet och den ska innehålla mer praktiska uppgifter. Matteboken ska inte vara lika helig längre.

Älvkarleby kommun har i princip inköpsstopp sedan en tid på grund av kommunens dåliga ekonomi. Men det har inte hindrat Matteklivet eftersom projektet delvis finansieras med ett stort bidrag från Ljungbergska fonden, som förvaltas av Stora Enso. Matteklivet har 245 000 kronor att hämta därifrån och cirka 200 000 av dem har förbrukats. Det mesta av materialet som köpts in har betalats med de pengarna.

- Det känns fantastiskt att vi kan göra det, säger projektledaren Barbro Bengter.
Eleverna i Älvkarleby kommun har inte utmärkt sig som särskilt mattekunniga i skolans nationella prov. Men det ska det bli ändring på.
- Man kan inte förändra det över en natt, så resultaten får vi kanske se först om några år, säger Annette Östberg.

Sven-Olof Ekman

Mer läsning

Annons