Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meloner blir till färgrika blommor

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Chefen. John Mutuas huvud på ett fat. Arnold Safari Ngumbao visar ett av sina konstverk i vattenmelon. - It´s my boss, säger han och skrattar.

ÄLVKARLEBY
Arnold Safari Ngumbao är kenyansk mästare i matlagning - desserter är hans specialitet.

Annons
Han upprepar det som ett mantra:
- Svensk mat är den bästa i världen, den är så enkel och naturlig.
Vattenmeloner omsorgsfullt utsirade till röda och gula blommor pryder bordet på Turisthotellet i Älvkarleby. Vi blir bjudna på en söt läskande mangomousse som smälter behagligt i munnen den här varma sommardagen. På bordet står också en melon föreställande ett huvud av en afrikansk man.
- It's my boss, säger han och skrattar.
Den 32-årige mästerkocken visar hur han arbetar med två fruktknivar, en för grovarbetet, en för finliret.
Just nu är han i Älvkarleby för att lära sig mer om svensk mat och på hotellet hoppas man att han ska kunna lära kallskänkorna ett och annat i konsten att skära i frukt och utsmycka desserter.

Hittar influenser
Hotellägaren Hans Hansson är vill gärna hitta influenser från andra matkulturer och efter vissa bekymmer har han lyckats få den kenyanske kocken till Älvkarleby.
- De har fantastiska råvaror i Kenya. Mycket frukt men också särskilda brytbönor av mycket hög kvalité.
- Färgerna är fantastiska, säger han.
Och kaffet förstås.
- The best coffee in the world, tillägger Arnold Safari Ngumbao.
I Kenya jobbar han som kökschef på Leisure lodge, ett hotell vid kusten utanför Mombasa. 40 medarbetare har han under sig i köket, berättar han. Nu hoppas han kunna ta dit influenser från Sverige och inkludera dem i den kenyanska matlagningen.
Det finns ingen svensk mat som han inte gillar. Pepparlax, dillkött och sotare är några av favoriterna hittills.

Kokt potatis bäst
- Svensk kokt potatis är det bästa, säger han.
I en månad ska han vara i Sverige. Basen är Älvkarleby, men han ska även bland annat besöka kocklandslagets Gert Klötzke på Gripsholm. På Fallens dag kommer han laga till en middag på Turisthotellet.
Irio kommer att ingå i menyn, en traditionell kenyansk rätt av majs, spenat och potatismos.

Show med desserter
Det blir även en show med olika desserter tillsammans med Magnus Lundström som tidigare arbetade på Högbo brukshotell, berättar Hans Hansson.
I december anordnar African chef association en stor tävling i huvudstaden Nairobi med kockar från hela kontinenten.
Med en blandning av kenyansk och svensk mat är chanserna stora, tror Arnold Safari Ngumbao.
- Jag tror jag kan vinna, säger han.
JOHAN PIHLBLAD
026-15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons