Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverkets bud ligger fast

SKUTSKÄRMigrationsverket höjer inte sitt bud och ger mer stöd för ett flyktingmottagande. Kommunstyrelsen får nu ta ställning till om det alls blir någon flyktingförläggning på Berget i Skutskär.

Annons
Politikerna i arbetsutskottet fick på tisdagen veta att Migrationsverket inte kan förändra sitt bud. Därmed får man inte en total täckning från staten för de ökade drifts- och investeringskostnader som kommunen behöver göra för att bereda plats inom skolan och barnomsorgen.
Enligt tidigare uppgifter skiljer det ungefär en miljon kronor mellan Migrationsverkets bud och vad kommunen beräknas behöva. En mellansumma som man därmed får stå för själva.

Bra affär för kommunen
- Vi har 33 000 asylsökande som kommer in. Då kan vi inte specialförhandla om de 150 personer som är aktuella för Skutskär. Men det brukar ändå bli en bra affär för kommunerna med avtalet. Tomma lägenheter fylls, arbetstillfällen skapas och handlarna får ett rejält tillskott. Dessutom gör kommunen en viktig insats. Man måste se till helheten, menar Jakob Larsson, vid Migrationsverket i Gimo.

I Gimo räknar man med att flyktingmottagandet ger sju miljoner kronor bara genom att man får tomma lägenheter uthyrda, berättar han.

Den 26 augusti tar kommunstyrelsen ställning i frågan.

- Vi hoppas förstås att de är positiva. Annars blir det inget. Vi har rätt att bestämma vart flyktingarna ska placeras, men vill helst ha ett aktivt deltagande. Vi tvingar ingen, klargör Jakob Larsson.

150 asylsökande
Som det ser ut i dagsläget handlar det om 150 asylsökande som är aktuella för mottagande i Skutskär. Jakob Larsson säger att ungefär en tredjedel brukar vara barn och ungdomar som behöver plats i barnomsorgen, grundskolan eller gymnasiet. Ersättningen per elev och läsår är 23 800 kronor i barnomsorgen, 46 600 kronor i grundskolan och särskolan och 53 000 kronor i gym- nasiet.

Han räknar med att det främst handlar om asylsökande från Jugoslavien, Irak och Bosnien-Hercegovina. Men det kan även bli aktuellt med ryska flyktingar.
Under det första halvåret i år kom de vanligaste asylsökande från följande länder och antal till Sverige: Jugoslavien, 2 432, Irak, 2 340, Bosnien, 1 630, Ryssland, 655 och Uzbekistan, 388.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons