Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mild dom för Älvkarlen-rånare

/
  • Arkivbild Inte säkert. Bevisningen mot den maskerade man som rånade Älvkarlen var bristfällig. Därför blir domen endast ett års skyddstillsyn.

GÄVLE
25-åringen som rånade Checkpoint Dalälven, en restaurang i hotell Älvkarlen, fick under tisdagen en mild dom.

Annons
Ett års skyddstillsyn.
Hade rättens ordförande, domare Nils Pålbrant, fått sin vilja i genom hade mannen friats från rånet.
Kassörskan som hotades med vad hon trodde var ett skjutvapen har inte kunnat arbeta efteråt - fem gånger har hon tvingats uppsöka psykolog.
Vid lunchtid den fjärde juni slog 25-åringen till. Kassörskan vittnade om hur en maskerad man närmade sig kassan. Han lyfte armen mot kassörskan som trodde att 25-åringen var beväpnad, och tvingade henne att överlämna pengarna, 14 800 kronor.

DNA ledtråd

Därefter flydde rånaren från platsen. Redan under timmarna efter rånet hittades den troliga flyktbilen på en skogsväg någon kilometer sydost om restaurangen.
Polisen hittade även kläder och handskar i närheten, och särskilt handskarna kunde tack vare DNA-spår knytas till 25-åringen. Men det var till att början den röda personbilen som fick polisen att rikta misstankarna mot just honom - den var nämligen skriven på en kvinna som snabbt kunde berätta vem som disponerade den.
En vecka senare greps 25-åringen odramatiskt på ett torg i Tierp.

Inte utom rimligt tvivel
Bevisningen kunde tyckas stark men 25-åringen nekade till alla anklagelser.
Och domen visar att det var nära att han friades. Rättens ordförande ansåg det inte bevisat utom allt rimligt tvivel att 25-åringen begått rånet.
Orsakerna var framförallt två. Visserligen menar domare Nils Pålbrant att det var 25-åringen som körde bilen. Men inget vittne kunde identifiera 25-åringen på platsen (eftersom han var maskerad). Och handskarna bar visserligen spår av 25-åringens DNA, men även spår av en annan, okänd person.
Det kunde inte uteslutas att denne okände person i själva verket genomförde rånet. 25-åringen har dömts för brott 14 gånger. Det handlar om både narkotikabrott och våldsbrottslighet.
Enligt kriminalvårdsmyndigheten i Uppsala har 25-åringen missbrukat kokain, ecstasy, hasch och morfin under sex års tid.
Den lämpligaste påföljden för 25-åringen var skyddstillsyn med kontraktsvård, menade frivården. Och tingsrätten dömde också till det. Behandlingen mot 25-åringens missbruk bedöms pågå under minst 12 månader.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons