Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus chockade politiker

ÄLVKARLEBY
Allt fler ungdomar skickas på hvb-hem och familjehem, utbetalningarna av socialbidrag ökar och hemtjänsten kostar mer än beräknat. Prognoserna blir allt dystrare för socialnämnden, som nu beräknas gå med ett minus på 9,5 miljoner kronor i år.

Annons
Vid det senaste mötet var prognosen 1,6 miljoner bättre och de nya beräkningarna kom som en total överraskning för politikerna.
- Det var chockartat. Vi fick siffrorna vid sittande bord och utan någon analys. Vi var tvungna att formulera ett beslutsförslag under mötet, säger ordförande Karl-Åke Forsberg, s.

Tråkig utveckling
Kostnaderna verkar ha stigit utan kontroll under sommaren och nu måste man sätta in åtgärder för att stoppa den tråkiga utvecklingen. Framför allt inom individ- och familjeenheten. Där har budgeten överskridits med 5,2 miljoner kronor.
Det beror för det första på de ökade placeringarna inom socialtjänsten. Sex ungdomar har skickats iväg på hvb-hem, hem för vård av barn, och elva har placerats i familjehem.
Eftersom man inte fått igång motsvarande vård i kommunen ännu, i det så kallade Nätverkshuset, så tvingas nämnden ta till hjälp utifrån, som kan kosta två tusen kronor per dag.
På måndag ska kommunstyrelsen ta beslut om att starta Nätverkshuset. Då kan det vara igång i februari nästa år, tror Karl-Åke Forsberg. Tills dess får man ändå försöka hitta alternativ på hemmaplan, säger han.
För det andra så beror ifo-enhetens minus på att kostnaderna för försörjningsstöd, eller socialbidrag, skjuter i höjden. Man måste vara striktare med utbetalningarna, kräva motprestationer att folk söker jobb innan de får bidrag, säger Karl-Åke Forsberg.

Även vård och omsorg
Men även inom vård- och omsorgsverksamheten går man back. Men det är inte lika mycket och beror främst på att det blivit fler biståndsbedömda hemsjukvårdsinsatser än väntat. Något som gömts i hemtjänstens räkenskaper. De behöver renodlas.
I de 9,5 miljoner kronorna ligger även tre miljoner som var underbalanserade i budgeten och som man inte kan plocka in under året.
Förutom de trista ekonomiska nyheterna rekommenderade socialnämnden att man bör ha någon form av hastighetsbegränsningar när busstrafiken ska gå förbi servicehuset Fyrklövern i framtiden. I alla fall om den nya detaljplanen för Skutskärs centrum blir verklighet.
Dessutom sänkte man färdtjänsttaxan från 40 till 20 kronor för de som åker till dagverksamheter och arbetsplatser med taxi.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons