Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus för Älvkarleby i år också

ÄLVKARLEBY
Ekonomin fortsätter att utvecklas negativt för Älvkarleby kommun.
Enligt årets första prognoser blir det ett minus på elva miljoner kronor jämfört med budgeten om man inte gör något åt det.

Annons
- Vi kräver budgetdisiplin. Det här måste åtgärdas under året annars är det förödande, säger kommun- och ekonomichefen Sten Hjalmarsson.
Som GD tidigare berättat gav förra året ett underskott på 2,5 miljoner kronor. En summa som måste balanseras i år.

Nämnder måste spara
Dessutom fick barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden underfinansierade budgetramar för 2003.
Något som innebär att de saknar pengar för den verksamhet de har och därmed måste börja spara fyra respektive tre miljoner direkt.
Det är just det faktum att man inte hunnit sätta alla besparingar i verket som till stor gör att de båda nämnderna visar minusprognoser. Speciellt för barn- och utbildningsnämnden som har 3,5 miljoner kvar att spara in.
Inom socialnämnden har man satt igång med ett 21-punktsprogram. Men samtidigt får man brottas med att de kostsamma placeringarna inom individ- och familjeomsorgen ökat mer än väntat. Görs inget så blir det underskott på 6,3 miljoner.
- Utgångspunkten är att de gör sitt uppdrag och följer ramarna, säger ekonomen Bo Kullman, som noga har följt nämndernas arbete med ekonomin.
Han tycker att socialnämnden har ett bättre utgångsläge i år jämfört med 2002, då man gick back 16 miljoner kronor. Nu har några sparförslag satts i sjön och fler är på väg. Man ska nog klara att hålla sig inom budgeten, bedömer han.

Minus i styrelse
Den tredje nämnden som går dåligt är kommunstyrelsen. Där visar prognosen ett underskott på nästan 1,5 miljoner. Hälften är underskott från förra året som man inte åtgärdat ännu. I övrigt beror det på högre kostnader på it-avdelningen och för höstens EMU-omröstning.
Tekniska nämnden visar plus på 200 000 kronor, medan kultur- och fritidsnämnden och bygg- och miljönämnden ligger precis på budgeten.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons