Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus har blivit mindre

ÄLVKARLEBYFärre vikarier, minskade inköp, kurser och konferenser, lägre lönepåslag. Återbäring från Upplands lokaltrafik och ökade ersättningar från grannkommunerna för elever som studerar i kommunen.

Annons
Sammantaget har man under hösten lyckats ta igen ett tre miljoner kronor stort minus i prognosen för barn- och utbildningsnämnden och fått ner det till en halv miljon.
- Vi har lyckats bra, men det har varit tufft för verksamheten. Det har varit märkbart för varje medarbetare att vi har haft stränga ramar. Men nu blir det lättare att arbeta med ekonomin nästa år, konstaterar förvaltningschefen Kerstin Brannerydh.
Som Gefle Dagblad har berättat har det varit kärvt under året att få budgeten att stämma för skolan och barnomsorgen. Man har gått mot ett större underskott samtidigt som politikerna och personalen ställts inför svårigheten att få pengarna att räcka till för 2003.

Dags att banta
När man lade fram den lägsta godtagbara nivån på budgeten 2003 visade det sig att den låg tolv miljoner kronor högre än kommunfullmäktige kunde acceptera. Det var bara att sätta igång och banta ner utgifter som man betraktade som oundvikliga.
Till slut godkände fullmäktige en budget som inte var balanserad.
Nämnden får tillåtelse att gå tre miljoner kronor back.
För att förbättra årets resultat så har flera stora åtgärder gjort verkan. Tio tjänster har sparats in genom färre vikarier.
En miljon kronor har sparats på lägre löneökningar. Upplands lokaltrafik har tagit ut för höga avgifter från kommunen och betalar tillbaka 300 000 kronor.
Dessutom får man in en del pengar på att 30 barn från framför allt Gävle kommun går i skolan i Skutskär.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons