Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukarbarn får stöd

ÄLVKARLEBY
Socialförvaltningen satsar på en egen permanent verksamhet med tidiga insatser för barn och ungdomar till missbrukare i Älvkarleby. Genom att delta i stödgrupper, ledda av specialutbildade socionomer, ska deras självförtroende byggas upp och skuldkänslorna för föräldrarnas missbruk avlastas.

Annons
Förhoppningsvis kan man då förhindra fysisk och psykisk ohälsa, utanförskap och ohälsa.
- Det ska bli intressant, att få satsa på barn och ungdomar är kul att kunna göra. Det bör bli ett bra resultat på sikt även om det blir ett mörkertal som vi inte kommer åt.

Överraskad
Socialsekreteraren Hanne Matscheko blev positivt överraskad när länsstyrelsen sköt till de 146 500 kronor man sökte för projektet. Den andra hälften av kostnaden står socialnämnden för genom att tillhandahålla lokaler och personal.
I februari sätter man igång med en utbildning under några dagar av de socionomer som ska hålla i verksamheten. Där tar man hjälp av Johan Karlsson, som startade den liknande verksamheten Grinden i Gävle och i dag anlitas av Älvkarleby kommun för att arbeta med barn- och tonårsgrupper.
I höst ska socionomerna jobba parallellt med honom för att sedan kunna fortsätta på egen hand.
På det viset blir man inte längre lika beroende av att köpa dyra tjänster från Gävle och Uppsala, där köerna dessutom är upp till två år långa. En väntetid som det kan hända mycket under för ungdomar som är i riskzonen.
- Ja, vi vill ju komma in så tidigt som möjligt, säger Hanne Matscheko.

I grupper
De metoder man ska arbeta efter kallas CAP (Children are people) och TAPP (Teenage power program) och sker alltså i gruppform, med sex till tio personer i åldrarna sex till 17 år. En gång i veckan per termin ska de få prata av sig om sin situation, få hjälp att nå ökad självkännedom och självförtroende. De ska bland annat få skriva och använda sig av rollspel.

Bygga på det positiva
- Det är viktigt att de får höra andra som är i ett liknande förhållande. De talar med varandra och känner igen sig. Vi vill bygga upp det positiva i dem, menar Hanne Matscheko.
Hon tror att behovet är stort av insatser. Säkert kommer flera barn och tonåringar att bli intresserade att delta allt eftersom, när informationen om den sprids från mun till mun. Erfarenheterna från dagens inköpta verksamhet är uteslutande positiv och väcker förhoppningar om att den egna kommer att ge bra resultat.

Jobba med skolan
Gruppverksamheten ska samarbeta med Nätverket, som jobbar gentemot ungdomar idag i Skutskär. Framöver ska man kunna jobba mer intimt även med skolan är det tänkt.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons