Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturister får klä på sig vid camping

SKUTSKÄRNysatsningar på Rullsands camping de närmaste åren gör att naturistcampingen får maka på sig för fler textilplatser, och upphör att existera redan till nästa sommarsäsong.

Annons
Älvkarleby kommun och Upplandsstiftelsen tycker att beläggningen varit för dålig och att det nybyggda servicehuset där behövs bättre i anslutning till textilcampingen.
Även naturistbadet i anslutning till campingen får maka på sig. Men de som vill bada nakna kommer att få en ny badplats längre ut mot havet, vid Billskatsudden.
- Möjligheten till naturistbad försvinner inte. De får helt enkelt ha badbyxor på sig när de går till campingen, säger kommunalrådet Lars Skytt, s.

Haft full beläggning
- Jag förstår inte de ekonomiska argumenten eftersom beläggningen varit klart bättre på naturistdelen i sommar. Vi har haft fullt under en period, vilket de inte alls har haft. Dessutom blir det en klar försämring för kulturen och livsstilen för oss naturister, menar naturistföreningens ordförande Jan O Jansson, som räknar med att det blir minskade inkomster med 150 000 kronor när naturisterna försvinner.
Sedan början av 1980-talet har naturistcampingen vid Rullsand lockat besökare från när och fjärran som bekänner sig till naturismen. Många har återkommit varje år, både tyskar, norrmän och holländare. I sommar har även australiensare letat sig dit, med hjälp av föreningens hemsida på Internet.

Jämlikhet
Livsstilen innebär, enligt Nationalencyklopedin, att gemensam nakenhet utövas för att uppmuntra till självkänsla och ge respekt för andra och omgivningen.
Jan O Jansson håller med om den beskrivningen och berättar att allt fler söker sig till naturismen. Genom att klä av sig nakna blir alla jämlika och slipper bli uttittade för att de inte har moderiktiga kroppar.
Det räcker inte med att ha en speciell strand och sedan bo på campingen med kläder på. Då faller helheten. Något som kommer att leda till att de långväga gästerna söker sig till naturistcampingar i andra delar av landet. Närmaste anläggning finns i Stockholm, eftersom den på Rullsand är den nordligaste i landet, berättar han.
Redan 1997 började man prata från politiskt håll om att lägga ned naturistcampingen. Föreningen har arbetat för att motivera dess existens. Men nu har det fattats beslut, i juni, över huvudet på föreningen och Jan O Jansson är förstås förbannad över att man inte fått besked tidigare.
Han vet inte ännu om det är helt kört och uppmanar inte till några "trädkramaraktioner". I första hand ska man nu bevaka så att den nya naturiststranden blir bra och sedan se om det går att få tillbaka campingen.
- Jag vill betona att relationen till Skutskärs SK, som driver campingen, har varit bra. Jag lastar inte dem för politikernas beslut, säger han.
Som GD tidigare berättat så finns det långsiktiga planer på att bygga ut campingen och modernisera receptionen, med mera. Kostnaderna beräknas till 15 miljoner kronor. Hur det ska lösas ekonomiskt är dock svårt att svara på från kommunens håll.
- Från kommunen har vi kanske råd att lägga en miljon per år. Hoppas att Upplandsstiftelsen har mer resurser att lägga, säger Lars Skytt.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons