Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskola ska väcka intresse för miljön

/
  • ARKIVBILD Natuskolan. Det var länge sedan Hyttöskolan användes vid daglig skolundervisning. Nu blir den navet i kommunens satsning på att väcka skolbarnens naturintresse.

Upplandsstiftelsen satsar 200 000 kronor årligen i tre år på den planerade Naturskolan på Hyttön söder om Älvkarleby. Därmed har man pengar att finansiera en speciell naturskolelärare från och med nästa år. En person som ska arbeta både på plats vid den gamla Hyttöskolan och med att bygga upp kompetens hos den övriga skolpersonalen.

Annons
Nu hoppas barn- och utbildningsförvaltningen att en ansökan om stöd från Ljungbergska fonden ska få ett positivt bemötande så att man får pengar att köpa kanoter, djurböcker, ryggsäckar, floror och en hel del annat. Ännu har inte ansökan skickats iväg men den rymmer önskemål om stöd för utrustning och genomförande av praktiska ting som omfattar några hundratusen kronor.
- Det är svårt att säga exakt hur mycket nu. Men det måste klaffa från flera håll och vi är beroende av fonden, säger Johan Kerstell, utvecklingsledare vid förvaltningen.
Tanken att använda den sedan länge nedlagda Hyttöskolan har funnits flera år. För snart ett och ett halvt år sedan berättade Gefle Dagblad om hur kommunen sa nej till ett bud från en privatperson som ville köpa den gamla skolan.
I stället bildades en speciell grupp som tog fram ett förslag om en allmän upprustning av skolan, att det intilliggande skogsområdet skulle utarbetas till en skolskog i samarbete med Stora Enso och att en så kallad naturskola skulle tas fram.
Nu har man kommit så långt att Stora Enso har snitslat upp banor i skogen där man kan gå och lära sig mer om naturen och skogsbruket.

Lägerverksamhet

Själva skolan används vid lägerverksamhet och den vanliga skolpersonalen jobbar där med ungdomarna i utomhuspedagogik.
Kan man bara få utrustning och en upprustning av skolhuset så kan man höja ambitionen och ha året runt-verksamhet.
Naturskolan skulle bli navet i förvaltningens satsning på ett ökat intresse för miljö, matematik, teknik och naturorienterande ämnen. Naturen och exempel från den skaulle kunna användas för att lära sig mer och uppmuntra till kreativitet är det tänkt.
- Man får nog mer förståelse där än bara från en bok, tror Johan Kerstell.
I ansökan till Ljungbergska fonden står det som mål för en natutskola att man vill skapa en gemensam grundsyn på, kunskap om, samt respekt för miljö, natur och kretslopp. Dessutom vill man nå en förståelse för lokalsamhällets traditioner och utveckling samt en kunskap om de basnäringar som lagt grund till denna utveckling.
Svaret på ansökan hoppas man få före sommaren så att man hinner förbereda i höst och starta på riktigt nästa år. Kommunen kommer själv att bidra med tid från personalen.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons