Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska sjuktalen sänkas

ÄLVKARLEBY
Med mer friskvård på arbetsplatserna och utökade rehabiliteringsinsatser för de sjuka hoppas socialnämnden minska på sjukskrivningarna bland sina anställda.

Annons
Klarar inte
Men målet på tio procents minskning i år klarar man inte, konstaterar ordföranden Karl-Åke Forsberg, s.
- Nej, det hinner vi inte. Vi har en ökning nu på både lång- och korttidssjukskrivningarna. Men vi hoppas förstås att det ska lyckas, säger han.
I går fastställde socialnämnden ett förslag på åtgärder mot sjukskrivningstalen. En lista som tagits fram av Marie Nilsson, områdeschef för personal och bemanning.
Prognosen för i år är att personalens sjukskrivning kommer att uppgå till 72 dagar per anställd. Något som kostar på både i mänskligt lidande och för kommunkassan, genom betalning av sjukersättning och lön till vikarier.

Ökad arbetsglädje
Det behövs bättre rutiner. Exempelvis att man ska upprätta rehabiliteringsplaner omedelbart om en arbetstagare ligger i riskzonen för långtidssjukskrivning. Det bör vara möjligt att vara deltidssjukskriven och jobba den övriga deltiden. Genom satsning på förebyggande hälsoarbete genom kurser vill man undvika att folk blir sjukskrivna och att de får en ökad arbetsglädje.
Cheferna bör få utbildning så att det blir ett ledarskap som uppmuntrar människors vilja att utvecklas. Dessutom bör medarbetarna få ökade möjligheter att utbilda sig.
Åtgärdslistan har nu spikats och varannan månad ska nämnden följa upp hur det går att sänka sjuktalen bland de anställda inom individ- och familjeomsorgen och vård- och omsorgsverksamheten.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons