Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny E 4 - då vänder det

/
  • Bra läge. Erland Ågren ser stora möjligheter för Check Point Dalälven när man blir av med konkurrenter norr om Uppsala.Foto:FRANK JULIN

ÄLVKARLEBY
Den nya E 4-sträckningen gör framtiden ljus för hotell- och rastplatsen Check Point Dalälven, tidigare kallad Älvkarlen.

Annons
Genom att ett dussin bensinstationer och matställen försvinner mellan Uppsala och Dalälven så blir det ett gynnsamt konkurrensklimat för anläggningen vid Älvkarleby kommuns sydspets när vägbygget är klart 2007.

Viktigt stopp
Det tror i alla fall nuvarande delägaren Erland Ågren.
- Bussbolagen har räknat ut att det här blir deras stora stopp på turerna norrut.
- Det skapar arbetstillfällen och skatteinkomster i både Tierp och Älvkarleby. Båda kommunerna har stora förväntningar på de möjligheter som kan dyka upp framöver, berättar han.
Det går inte att utesluta en ordentlig expansion av området genom framväxten av ett köpcentrum, menar han. Tankar som GD skrev om redan 1990, då Sandvikens Järn & Plåt AB hade långt framskridna planer på en större anläggning.
Något som inte blev av då.

Nya möjligheter
Men genom att ombyggnaden av E 4 nu har blivit ett faktum så öppnar sig andra möjligheter. Anläggningen har varit till salu ett par år utan framgång. Nu är det stora aktörer som visar intresse att ta över och gå in med hundratals miljoner kronor på en utveckling, hävdar Erland Ågren, som tycker det är dags att gå vidare. När det kommer in en ny aktör så försvinner han.
Själv har han varit med i bilden sedan 1992. Då köpte han och Erik Friis anläggningen från kommunen för att driva rehabverksamhet där. Men den marknaden försvann i bankkrisen och lågkonjunkturen. Man fick tänka om och foga sig i att fortsätta driva det som hotell- och rastplatsverksamhet, med konferenser som en viktig del. Men de senaste två åren har konferensmarknaden också gått ner och det har förstås varit kärvt. Det ser dock lovande ut nu, upplever han.
Det är klart att han är part i målet som säljare, men han verkar vara uppriktigt säker på en gyllene framtid för anläggningen.

Tätt samarbete
Detsamma verkar Älvkarleby kommun tro. Under våren har det varit ett tätt samarbete med kommunalrådet Lars Skytt, s, och näringslivschefen Karl-Åke Lindblad i frågan. Även de såg stora möjligheter till utveckling när det blev klart med den nya E 4:an. Kommunen kommer inte att sätta upp hinder för en expansion av verksamheter vid det närliggande skogsområdet. Snarare tvärtom.
Inom kort ska ett affärsbrev vara klart i samarbete mellan kommunen och delägarna och innan året är slut kan det finnas nya kapitalstarka ägare till Check Point Dalälven.
- Det blir nog darriga knän hos konkurrenter som Tönnebro värdshus och Hagsta krog när det här är färdigt. Det är ju bara vi som kan göra en sån här utbyggnad, säger Erland Ågren.
MATTIAS JONSSON
026-15!96!12
mattias.jonsson@gd.se

FAKTA Det har hänt en hel del kring Älvkarlen/Check Point Dalälven genom decennierna.


1983. Det kommunala fastighetsbolaget AB Östanån bildas, man ska stödja lokalt företagande och erbjuda lokaler.

1985. I början av året presenteras Älvkarlen. En turistanläggning vid E4 med restaurang, information och bildspel om kommunen. Något hotell nämns inte. I april beviljar kommunen borgen på 15 miljoner kronor. Projektets kostnader håller inte, under hösten protesterar vpk och demokratiska särlistan. Det börjar ryktas om en hotellsatsning.

1986. S-kommunalrådet Kjell Hillgren driver frågan hårt tillsammans med vd:n för fastighetsbolaget Östanån. Kommunalrådet skriver kontrakt med byggherren Diös utan att det finns beslut i fullmäktige. Vid pingsten står krisen för dörren. Oppositionen överklagar fullmäktiges beslut om finansiering, bolaget hotas av konkurs. Avtal om förlustgaranti tecknas med byggföretaget. Men kommunalrådet och Diös lurar oppositionen med ett hemligt avtal, kommunen tar hela risken. Revisorerna påpekar att vd:n har överskridit sina befogenheter. Älvkarlen, med 56 rum, panoramabar och bubbelpool invigs i oktober.

1987. Allt mer krisartad ekonomi och den politiska striden hårdnar om hela projektet. Styrelseordföranden i fastighetsbolaget avgår. I september begär AB Östanån ekonomisk garanti från kommunen. Hotellet har dålig beläggning. Samma månad röstar den socialdemokratiska majoriteten igenom ett beslut om total förlusttäckning till AB Östanån under fyra års tid.

1988. Misstänkt mutresa, polisanmälan och miljonförluster gör att vd:n för Östanån avgår i mars. Några månader senare ljuger Kjell Hillgren om en affärsresa till Budapest och tvingas avgå i maj. Förundersökning inleds av åklagare.

1989. Kommunalrådets hemliga avtal med byggföretaget avslöjas, den utlovade hyresgarantin på fem miljoner från byggföretaget var en bluff. I oktober blir Älvkarlen flyktingförläggning.

1990. Byggföretaget och kommunen träffar en förlikning.

1992. Kommunen säljer Älvkarlen för fem miljoner kronor efter att hotellet har gått med miljonförluster sedan starten. I juni samma år dömer hovrätten det före detta kommunalrådet till dagsböter för mutbrott. Även företagaren fälls två år senare.

1996. Älvkarleby kommun har en skuld på 40,5 miljoner kronor att betala för Älvkarlen.

Källa: Gefle Dagblads arkiv

Mer läsning

Annons