Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckelharpan populär igen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Framtidens spelmän. Anders Wallman, Per Nilsson och Christian Blackmon är framtidens spelmän och de trivdes på stämman i Älvkarleby.

ÄLVKARLEBY
Det stod spelmän på de flesta fria ytor när den 21:a upplagan av Byss-Calle stämman hölls på Älvkarlebys hembygdsgård i går.

Annons
- Vi brukar locka ungefär 150 spelande män och kvinnor och det har kommit lika många i dag också, berättar Jarl Holmström, en av eldsjälarna bakom stämman.
Byss-Calle hette egentligen Carl Ersson Bössa och levde mellan den 26 april 1783 och den 9 januari 1847 i Älvkarleby. Han var småbrukare, fiskare och pråmroddare på Dalälven. Men det var som nyckelharpsspelare som han blev känd.
Det är också i Uppland som nyckelharpan har sitt starkaste fäste. Men annat var det för 50 år sedan.
- Då fanns det bara tio nyckelharpsspelare i hela världen, säger Bosse Lindström, Vattholma. Instrumentet höll på att dö ut och det fanns ingen som var intresserad av att spela.
Men uppsvinget kom och i dag finns det många utövare, framför allt, runt om i Sverige. Det är många som vill lära sig instrumentet.
- Men det är ett svårt instrument, säger Kjell Ritzén, Bälinge. Du måste spela minst en gång i veckan för att inte tappa för mycket. Det handlar också om ett livslångt lärande.
I dag har många yngre lärt sig spela nyckelharpa. En är Per Nilsson från Uppsala.
- Varför jag började spela nyckelharpa?, skrattar Per. Jo, jag spelade redan fiol och min svågers far bygger nyckelharpor. Han gjorde en åt mig också. Jag kan säga att det är en fördel att först lärt sig spela fiol. Nyckelharpa är väl inte det lättaste instrumentet att lära sig.
Som vanligt bjöd stämman på underbart sommarväder.
- Vi har en kärntrupp av spelmän som kvällen innan stämman spelar bort de regniga molnen, skrattar Jarl Holmström.
Dagen inleddes med gudstjänst i kyrkan innan det blev allspel och under hela eftermiddagen dök spelmän upp.

JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons