Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och chefen är bekymrad

/
  • Arkivbild En mardröm. Hoten mot skolan känns overkliga, säger förvaltningschefen Kerstin Brannerydh.

ÄLVKARLEBY
Älvkarleö skola läggs ned. Bodaskolan och Jungfruholmens skola slås ihop. 20-talet lärare, förskollärare och specialpedagoger sägs upp.

Annons
Förskolegrupperna och klasstorlekarna ökar dramatiskt. Effekterna av barn- och utbildningsnämndens sparkrav är inte nådiga.
- Man får lämna hjärtat hemma när man går till jobbet. Annars skulle man inte orka ta fram såna här förslag. Det här blir inte en verksamhet som jag vill ta ansvar för.
Förvaltningens chef Kerstin Brannerydh är mycket uppriktig när hon beskriver de radikala besparingsförslagen som en mardröm för skolvärlden i Älvkarleby kommun. Hon avundas inte politikernas tuffa uppgift att få ihop nästa års budget.

Krympt utrymme
Taket på en tredjedels miljard gör att manöverutrymmet är litet. Den preliminära ramen för barn- och utbildningsnämnden har bara utökats med en halv miljon jämfört med i år och det är tolv miljoner kronor mindre än vad man behöver för löneökningar och andra kostnadsökningar för att kunna behålla den nuvarande verksamheten intakt.
Eftersom man måste ta besparingarna genom att minska personalen så blir man även av med regeringens så kallade Wärnersson-pengar till mer personal. Bara för att täcka upp de 2,6 miljoner kronor man tappar där så försvinner sex eller sju tjänster innan besparingarna märks i budgeten. Totalt blir det 15 miljoner som ska skäras bort.
Sedan i måndags har hon och utvecklingschefen Johan Kerstell borrat ner sig i siffror för att kunna presentera en lista med konsekvenser av den snåla budgeten. När de lämnade ifrån sig materialet till kommunstyrelsen under torsdagen kändes det tungt.

Overklig känsla
- Det är svart, mörkt och tufft. Det känns overkligt, säger Kerstin Brannerydh.
Den andra juni ska hon presentera konsekvenserna för kommunstyrelsen tillsammans med de övriga förvaltningscheferna och nämndspolitikerna.
Efter det ska kommunstyrelsen avgöra om det blir några omprioriteringar mellan nämnderna. Vid fullmäktige i juni spikas budgetramarna preliminärt.
Förvaltningschefen kan inte se att man ska kunna ta alla besparingar under nästa år, eftersom skolåret pågår till nästa sommar. I så fall måste man gå in och göra den stora omorganisationen redan i januari.
- Men det blir i så fall lätt kaosartat. Det är svårt att se alla konsekvenserna som kan bli, menar hon.
-Jag vet att det inte finns några mer pengar. Om vi ska få mer blir det på någon annans bekostnad. Men jag hoppas ändå det.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons