Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo och Älvkarleby i samma sits

GÄVLEKommunledningarna i Älvkarleby och Ockelbo ska nu träffas och diskutera gemensamma frågor kring ett eventuellt flyktingmottagande.

Annons
De är i ungefär samma sits eftersom båda kommunernas politiker är positiva till ett mottagande. Detta samtidigt som de tycker att Migrationsverkets ekonomiska bidrag är för litet för att täcka de kostnader som uppstår när man ska erbjuda skola och annan samhällsservice.
- Jag är rädd för att vi har för liten kostym för att ta emot de 150-200 flyktingar det handlar om. Dels vid hälsocentralen och socialkontoret och dels när det gäller bostäder, säger Staffan Nordqvist, s, kommunalråd i Ockelbo.
- Vi har haft en mycket positiv utveckling med lägenhetsbeståndet den senaste tiden och om den trenden fortsätter kan vi få svårt att hitta boende för en flyktingförläggning, berättar Lars Skytt, s, kommunalråd i Älvkarleby.
Som GD tidigare berättat har Migrationsverket fört en diskussion med Älvkarleby de senaste månaderna om ett mottagande av 160 flyktingar, från hela världen, i väntan på utredning om uppehållstillstånd. Verkets schablonbidrag täcker inte de kostnader kommunen beräknat och frågan kommer att lösas av kommunstyrelsens i slutet av oktober.
Utnyttja skollokaler
Kanske kan man ändå hitta en billigare lösning. Lars Skytt har själv kommit med att förslag på att bedriva flyktingundervisning i skolans lokaler på eftermiddagarna, så slipper man bygga till nya lokaler. Det är ett av de förslag som barn- och utbildningsnämnden tittar över just nu.
I Ockelbo har man ännu inte tagit ställning till ett flyktingmottagande. Men Migrationsverket har varit dit och informerat. Nästa vecka ska man som sagt diskutera med Älvkarleby och dessutom göra ett studiebesök vid den nyöppnade flyktingmottagningen i Hofors.
- Runt november räknar vi med att kunna ge svar, säger Staffan Nordqvist.
Migrationsverket för nu diskussioner med de flesta kommunerna i regionen om flyktingmottagande. Något som är extra intressant för verket om det skulle bli en asylsluss i Gävle. Då blir det nära och bra när man ska slussa ut de som får stanna, under utredningen om deras uppehållstillstånd.
Bengt Östling vid Migrationsverket berättar att det kommer ett besked de närmaste veckorna om asylslussen blir av.
Som GD tidigare berättat handlar det om platser för ungefär 200 flyktingar som ska genomströmma slussen i väntan på beslut om omedelbar utvisning eller om de får stanna kvar på en flyktingmottagning. En första urvalsprocess som ska ta fem dagar.
Finns i Hofors
Redan har en mottagning öppnat i Hofors. I Sandviken skrev man i maj under ett avtal om att avlasta Södertälje genom att ta emot irakiska flyktingar under tre år.
- I Gävle är det däremot ett dilemma genom att det inte finns några lediga lägenheter, konstaterar Bengt Östling.
Han hoppas nu att det ska bli en positiv lösning med Älvkarleby och Ockelbo kommuner. Han har tålamod.
- Det finns inte någon gräns för hur länge vi kan vänta på besked. Så länge vi är i ett utbyggnadsskede så är det ingen panik.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons