Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olja byts mot vatten

/
  • Containern har tryggt nått marken i Älvkarleby.
  • De projektansvariga Gunnar Forsström och Linn Forsberg framför den jättecontainer som ska placeras på taket till kraftverket i Älvkarleby. I containern ryms vattenblandningen som ska ersätta hydrauloljan.

Före år 2030 ska hydrauloljan vid insatsluckorna i alla Vattenfalls kraftverk ha bytt ut mot vatten.
Pilotprojektet genomförs i Älvkarleby.

Annons

På tisdagsmorgonen skulle den tolv meter långa containern med det nya aggregatet lyftas med en kran och placeras på kraftverkstaket. Vinden, nio meter i sekunden, gjorde dock att man fick skjuta på lyftet.

– Ett stort vattenkraftverk kan innehålla 50 kubikmeter olja. Den farligaste finns inne i transformatorerna, men den riskerar aldrig att läcka ut. Men nu ska vi försöka byta ut all olja i hydraulsystemen, säger Linn Forsberg, som ansvarar för projektet.

– Vi är rätt malliga över vad vi håller på med.

Oljan ersätts med en blandning av 55 procent vatten och 45 procent monopropylenglykol. Glykolen bryts ner på ett dygn, medan det tar 28 dagar innan miljöolja bryts ner. I blandningen finns också en tillsats som ska förhindra rost.

Peter Stedt, kommunikatör på Vattenfall, går i god för att glykolen är inte är farlig för miljö och fisk.

– Man ska inte jämföra med den glykol man har i bilen. Tittar man i produktbladet ser man att den här är helt ofarlig, säger han.

– Risken att olja läcker ut är väldigt liten, men det händer ibland. Senast var det 2003 i Luleälven. Att vi valt att lägga pilotprojektet här beror på den känsliga miljön med fisket och campingen nedströms. Ett oljeutsläpp i Älvkarleby skulle naturligtvis få allvarliga konsekvenser, säger han.

Pilotprojektet är kostnadsberäknat till tio miljoner kronor och innebär att oljan ersätts med vatten vid två av de fem luckorna. Det nya systemet ska vara i bruk till Fallens dag i år och ska sedan utvärderas under två-tre år. Därefter går Vattenfall vidare och byter ut oljan vid de övriga tre luckorna.

Sammanlagt ett 50-tal större vattenkraftsverk berörs. Vid många av Vattenfalls mindre kraftverk finns mekaniska luckor. Där används inte hydraul- olja.

Mer läsning

Annons