Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckan inte chefens fel

SKUTSKÄR Produktionschefen Tommy Möller på Stora Enso i Skutskär frias från ansvaret för en arbetsplatsolycka för tre år sedan. Enligt Tierps tingsrätt ligger ansvaret för olyckan på arbetsgivaren, men på andra chefer än Tommy Möller.

Annons
Vid olyckan skadades en kvinna svårt i ansiktet när het pappersmassa, som dessutom innehöll lut, under högt tryck träffade henne i ansiktet.
Kvinnan fick bestående skador på hornhinnan på höger öga.

Kvinnan höll på att utbilda sig för ett nytt jobb i fabriken och skulle göra en kontroll av pappersmassan. Men kvinnan öppnade fel ventil och pappersmassan träffade henne rakt i ansiktet.
Ventilen var omärkt och kunde lätt förväxlas med andra ventiler i närheten. Kvinnan hade nyss bytt arbetsuppgifter på bruket och enligt tingsrätten fick hon inte tillräckliga instruktioner för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt.

Enligt tingsrätten har Tommy Möller delegerat arbetsmiljöansvaret till två andra mellanchefer, och rätten lägger indirekt ansvaret på dem.
- Hela processen har varit en väckarklocka för oss, säger Per Malmström, platschef på fabriken i Skutskär.
Ingen av de berörda cheferna ville i går kommentera domen eftersom de inte läst tings- rättens beslut. Ledningen konstaterar bara att företaget direkt åtgärdat bristerna vid den aktuella arbetsplatsen för att för- hindra en upprepning.
- Vi beklagar naturligtvis djupt att en av våra anställda skadats under arbete, säger Per Malmström.
Enligt honom har domen ingen speciell effekt på Stora Ensos säkerhetsarbete. Oavsett utgången i rättegången satsar fabriken på att höja kunskapen och medvetandet om riskerna. Alla anställda deltar till exempel i en extra säkerhetsutbildning under hösten.

Arbetsmiljöarbetet har hittills lett till att arbetsplatsolyckorna i Skutskärsfabriken minskat kraftigt. Hittills i år har fem olyckor inträffat mot tidigare i genomsnitt 10-15 per år.
Ännu viktigare är att antalet rapporterade tillbud ökat. En bra tillbudsrapportering kan för- hindra de verkligt allvarliga olyckorna och i Skutskär har antalet rapporterade tillbud ökat sju-åtta gånger.
Kammaråklagare Katarina Mörnstad hade i går eftermiddag inte läst domen och ville inte lämna några kommentarer.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons