Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orienterare på läger

/
  • Foto: NICK BLACKMON På gång. 31 barn i åldrarna åtta till 15 år var anmälda till lägret i Marma. Kanske är ett uppsving för orienteringen på gång?

MARMA
För första gången på många år arrangerade Skutskärs Orienteringsklubb ett läger för ungdomar. 20-talet barn var intresserade av en sport som under flera år fört en tynande tillvaro.

Annons
- Om de lär känna varandra hoppas vi på att få behålla dem, säger Cecilia Henfridsson, en av arrangörerna.
Platsen var Marma, militäranläggningen, och här fanns - förutom möjligheter till övernattning - en lagom kuperad terräng med blandad skog som inte var avskräckande svårorienterad.
Inte om man frågade Ludvig Krohn och Lukas Löf, båda åtta år från Älvkarleby, som sprang tillsammans. Eller?
- Jag missade inte någon kontroll, säger Ludvig.
- Vi sprang fel en gång. Två gånger, säger Lukas.
De är i alla falla överens om att orientering är lätt, och sprang de aningen åt fel håll vid något tillfälle så fanns det en naturlig förklaring.
- Vi hade bråttom för vi skulle bada efteråt, säger Ludvig och Lukas.
Annars är orientering en av många sporter som hamnat i skugga. Liksom alla uthållighetsidrotter drabbas föreningarna av att ungdomen väljer "enklare alternativ", som innebandy eller oorganiserade fritidssysselsättningar som rollerblades.
Medan skidor fortfarande har sin givna plats i tv-rutan är det knappt någon som påstår att orientering är en bra tv-sport.
Dubbelt jobbigt alltså, innan man ens hunnit nämna twar, den mystiska sjukdomen som rätt eller orätt förknippades med insjuknade orienterare.
- Det blev en stor nedgång för några år sedan. På 5-dagars är det bara hälften så många deltagare, säger Lennart Hellman, en grånad veteran som orienterat i 53 år.
Tanken med lägret är att locka fler utövare, få in nytt ungt blod i sporten.
- Intresset är på gång igen. Och det är en billig sport, säger Pirkko Piippo i Skutskärs OK, som arbetade med förberedelserna.
- Att de bor här är bra för gemenskapen, säger Cecilia Henfridsson, som tror att ungdomarna stannar om deras kompisar orienterar.
MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons