Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient inom äldreomsorgen i Älvkarleby kommun fick inte läkemedel i tid – händelsen polisanmäld

En patient i 90-årsåldern inom äldreomsorgen i Älvkarleby kommun fick inte sina läkemedel i tid. Detta hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada och händelsen är polisanmäld.

Annons

Det var för knappt en månad sedan som händelsen inträffade på ett äldreboende i Älvkarleby kommun. Läkemedel som skulle transporteras hem till en patient i 90-årsåldern försvann, vilket medförde risk för oro och lidande för patienten.

Normalt läggs läkemedel i ett låst skåp av sjuksköterska innan det ska transporteras hem till patienten, och där skrivs namn och datum in på en signeringslista där delegerad personal signerar och tar med sig läkemedlet hem till patienten vid sitt inplanerade besök.

Vid detta tillfälle brast läkemedelshanteringen då patientens läkemedel försvann. Genom läkare och sjuksköterska fick dock patienten sina läkemedel till slut och patienten drabbades inte av fördröjningen.

Älvkarleby kommun har upprättat en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och händelsen har även polisanmälts.

Tidigare under hösten spillde en annan patient, i 80-årsåldern, inom äldreomsorgen i Älvkarleby kommun tevatten över sitt ben vilket medförde en brännskada som utvecklades till ett stort sår. Då ingen personal med erfarenhet av brännskador fanns på plats fick inte patienten vård tillräckligt snabbt, då inte vatten hälldes på brännskadan omedelbart utan först en timme efter det inträffade.

Även denna händelse har resulterat i en Lex Maria-anmälan till IVO.

FLER NYHETER:

Tillsammans joggar vi i mörkret – följ med på löparskola i november

Algy, 93, kämpade för högre lön och målade mönster på Gefle porslinsfabrik: "Det var en trevlig stämning"

► För Plus-kunder: Ungdomsgäng härjar, förstör och skrämmer äldre – här är gänget som ska stoppa stöket och skapa trygghet på stan

► Insändare: #MeToo: De som gjorde mig illa har återigen fått ta plats i mitt liv

► För Plus-kunder: GIF-bossen om risken att förlora succétränaren: "Väljer att inte lägga nån energi på det just nu"

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se

Mer läsning

Annons