Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänst byter förbund?

ÄLVKARLEBY
Kommunledningen vill undersöka ett byte av räddningstjänstförbund och gå över länsgränsen.

Annons
Eftersom räddningschefen i Norduppland vill centralisera ledningen för kåren i Tierp, Älvkarleby och Östhammar kan det vara läge att se vad man kan få för villkor inom Gästrike räddningstjänst.
- Vi vill se vad det finns för möjligheter. Vi har ju dessutom närmare till Gävle, konstaterar kommunalrådet Lars Skytt, s.

Vill se prislapp
Härom dagen fick Gästrike räddningstjänst ett brev från kommunstyrelsens arbetsutskott i Älvkarleby.
Där visar de helt enkelt sitt intresse för ett medlemskap. Lars Skytt säger att man vill se en prislapp på vad ett medlemskap skulle kosta och veta hur man skulle kunna inlemmas i organisationen.
- Vi ska vara med som fullvärdiga medlemmar i så fall.
Nu är det bara att vänta på svaret från Gästrike räddningstjänst hur de ställer sig till en eventuellt ny medlem.
Sedan 1999 har räddningstjänsten i Älvkarleby varit inlemmade i det norduppländska samarbetet. De tre kårerna har agerat och täckt upp för varandra och samarbetat med utbildningar och inköp.
Men man har också haft olika specialiteter. I Älvkarleby har man varit experter på kemikalieolyckor. Något som legat nära genom fabriken i Skutskär.

Samarbeta norrut
Räddningschefen Lars-Erik Falk i Tierp har varit samordnande chef och vill nu att man ska gå längre med en centralisering av organisationen, med en gemensam nämnd.
Hittills har kommunstyrelsen i Älvkarleby haft ansvaret för räddningstjänsten i kommunen och innan man släpper det vill man alltså se över möjligheten att samarbeta norrut istället.

MATTAIS JONSSON

Mer läsning

Annons