Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånaren slog till före lunch

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Jakt. Uppsalapolisen satte in stora styrkor i jakten på rånaren. 17 patruller fick hjälp av fem bilar från Gävle och ett flertal vägspärrar upprättades.

ÄLVKARLEBY
Strax före lunch på onsdagen rånades restaurangen på hotell Älvkarlen av en man iklädd rånarhuva.

Annons
- Jag hörde rånaren skrika åt kassörskan att öppna kassalådan och lägga sig ner på golvet. Hon agerade helt rätt, hon gjorde som han sa, berättar Erland Ågren, hotellets ägare, som var i köket när rånaren kom.
Erland Ågren ringde polisen på mobilen samtidigt som han han skyndade sig mot entrén. Tanken var att genskjuta rånaren, men han hann inte.
- Det gick väldigt fort. När jag kom ut hade rånaren redan hunnit åka. Det var nog tur, fast så tänkte jag inte då. Enligt kassörskan hade rånaren något i handen, fast hon såg inte vilken sorts vapen det var, säger han.
Två gäster som kom in i restaurangen precis efteråt hade blivit omkörda av rånaren på väg till Älvkarleby och kunde berätta vilken bil han hade, en röd Honda av äldre modell.

Stor polisinsats
Uppsalapolisen satte in stora styrkor i jakten på rånaren. 17 patruller fick hjälp av fem bilar från Gävle och ett flertal vägspärrar upprättades.
Även en helikopter deltog i spaningarna.
Bara någon timme efter rånet hittade en patrull flyktbilen nära Mehedeby, sydväst om brottsplatsen. Motorn var fortfarande i gång och hundpatruller sattes in.
Sökandet var sent på eftermiddagen resultatlöst, trots att rånaren sannolikt flydde till fots. Bilen var inte stöldanmäld och Uppsalapolisen arbetade med att reda ut vem som ägde fordonet. Men det var för tidigt att slå fast att ägaren och rånaren var samma person.
Uppsalapolisens talesman, Christer Nordström, ville inte kommentera om rånarluvan hittats i flyktbilen. (På den kan man troligen säkra DNA.) Inte heller ville Nordström yppa något om den tekniska undersökning av bilen som gjordes på plats.

Mindre summa pengar

Vakthavande befäl i Uppsala beskrev rånbytet som "en mindre summa pengar".
Restaurangen på Älvkarlen var nästan tom när rånet skedde. Den enda som var ute i restaurangen, förutom kassörskan, var hennes pojkvän som stod precis vid kassan när rånaren kom in.
- Det verkar väldigt konstigt att råna en restaurang strax före lunch. Det verkar desperat. Alldeles efteråt kom en hel busslast människor. Han hade tur att det var så tomt just när han kom, säger Erland Ågren, som aldrig tidigare varit med om något rån under de 11 år som han ägt hotellet.
- Han fick med sig en dagskassa, men det är skönt att ingen skadades, säger han.
Sent på onsdag kväll var rånaren fortfarande på fri fot.

INGEGERD SÖRGARD
MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons