Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånet blev en väckarklocka

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Säker butik. Efter rånet för tre år sedan har Peter Karlsson höjt säkerheten i sin Icabutik i Skutskär. Ett nytt system gör exempelvis att alla kontanter är oåtkomliga - både för personalen och för eventuella rånare.

SKUTSKÄR
För tre år sedan blev butiksägare Peter Karlsson brutalt rånad. Han hade stängt sin Icabutik, räknat kassan och var på väg hem efter en vanlig arbetsdag när han blev överfallen av ett gäng som väntade utanför bakdörren.

Annons
Rånarna släpade in honom i butiken och tvingade till sig en stor summa pengar. Peter Karlsson slogs medvetslös och hamnade på sjukhus men klarade sig utan bestående skador.

Antalet rån ökar
Händelsen blev en väckarklocka - både för honom som butiksägare och för den övriga personalen. Sedan dess har säkerheten förbättrats avsevärt.
- Vi insåg att rån mot butiker inte bara är någonting som man kan läsa om i tidningar utan någonting som inträffar i verkligheten. Nu står butiken inte överst på rånarnas prioriteringslista, säger Peter Karlsson.
Siffror från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, visar att antalet rån mot butiker har ökat under de senaste åren.
Branschorganisationen Svensk Handel, fackföreningen Handels och polisen har inlett ett samarbete för att öka säkerheten.
Tillsammans har de tagit fram ett nytt program med 13 punkter. De butiker som lever upp till kraven kan bli säkerhetscertifierade av polisen.
I Peter Karlssons butik är säkerheten redan hög - den skulle bli godkänd på tolv av de 13 punkterna. Att försvåra rånarens framfart handlar lika mycket om genomtänkta rutiner som om lås och larmutrustning, menar han.
- Man måste tänka på hur pengarna hanteras, se över belysningen runtomkring butiken, göra det svårare för folk att gömma sig på olika ställen. Ingen av oss jobbar längre ensam, vi är alltid minst två personer i butiken, säger Peter Karlsson.

Går inte komma åt
Efter rånet har han också installerat ett system som innebär att de sedlar och mynt som tas emot som betalning går raka vägen in ett slutet förvaringsutrymme. I en butik med ett sådant system har rånaren svårt att få sitt ärende uträttat.
- Pengarna går inte att komma åt, även om personalen blir hotad. Det är ett bra system, säger Peter Karlsson.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons