Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött - populärt val

SKUTSKÄRSocialdemokraternas makt ser ut att vara säkrad långt in i framtiden i Älvkarleby kommun.

Annons
En majoritet av de 130 röstberättigade vid Bodaskolan valde nämligen de s-märkta under torsdagens skolval.
- Det var svårt att välja vilket parti man skulle ta. Det finns ju så många, sa Stefan Jonsson efter att han lagt ner valsedelskuvertet i valurnan. Han går i klass sex på enheten Bryggan och den viktigaste frågan för honom är att bygga ett badhus i Skutskär.
Den senaste tiden har de tre sjätteklasserna vid Bodaskolan vävt in den pågående valrörelsen under lektionerna i bild och de samhällsorienterande ämnena.
Representanter från de lokala partierna har varit på besök och svarat på frågor från barnen. Dessutom har de själva läst lite och målat fina valaffischer.
I torsdags var det så dags för val och då fick även fyrorna och femmorna vara med. Bakom ett lånat valbås kunde de röstande lägga ner de egenhändigt skrivna valsedlarna i kuverten och klistra igen.
Därefter fick de lägga ned dem i valurnorna och bli strukna från vallängderna.

Högt valdeltagande
- Valdeltagandet är i stort sett 100 procent, förutom någon som är sjuk, berättade läraren Katarina Andersson.
Hon och kollegorna Katarina Sundström och Karin Hagman inledde rösträkningen, som avklarades i snabb takt.
Till skillnad mot i det vanliga valet har man inte haft några opinionsundersökningar och det gick inte att personrösta. Dessutom handlade det endast om de partier som ställer upp i riksdagsvalet, så det lokala demokratiska särlistan var inte med.
Det framgick redan tidigt att socialdemokraterna skulle ta en stor seger. Till slut hade man inkasserat 71 av de 130 rösterna.
På andra plats kom miljöpartiet med 17 röster, sedan folkpartiet på tolv, moderaterna åtta, vänsterpartiet sju. En enda röst var fick centerpartiet, kristdemokraterna och sverigedemokraterna.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons