Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-nätverk bromskloss för sverigedemokrater

/
  • Arkivbild: SCANPIX Lars Stjernkvist. Socialdemokraternas partisekreterare  presenterade i går en strategi mot främlingsfientligheten  och sverigedemokraterna.

ÄLVKARLEBY
Socialdemokraterna i Älvkarleby kommun ska få hjälp från partiet centralt för att hantera sverigedemokraternas intåg i fullmäktige. Som bekant fick de så pass mycket röster att det räckte till ett av de totalt 31 mandaten.

Annons
Det ska bland annat ske genom skapande av nätverk för att utbyta erfarenheter mellan kommuner där det främlingsfientliga partiet vunnit platser.
Men också genom ökade kunskaper om partiet via studiecirklar.
I går presenterade partisekreteraren Lars Stjernkvist en strategi mot främlingsfientligheten och sverigedemokraterna, sd.

Minimerat inflytande
I den anges mål om att sd:s politiska inflytande och opinionsmässiga stöd ska minimeras i respektive kommun. Liksom att man ska försöka hindra att de tar sig in i riksdagen i valet 2006.
De metoder man ska använda sig av är på kort sikt att bemöta sd-företrädarnas argument, visa upp deras kopplingar till nazismen.
Men även att ge dem så lite exponering som möjligt.
På lång sikt ska man agera mot orättvisor i samhället så att sverigedemokraternas grogrund försvinner.
Högt valdeltagande är ett konkret sätt att förhindra valframgångar för dem, menade Lars Stjernkvist.

Välkommet initiativ
Arbetarekommunens ordförande Björn Karlsson i Älvkarleby välkomnar partiets initiativ.
Det är bra att man får en konsekvent politik mot sd som är lika i hela landet, tycker han.
- Men det blir en svår balans att ta debatt med dem och samtidigt inte ge dem någon onödig exponering, påpekar han.
Socialdemokraterna gjorde ett misstag när man försökte tiga ihjäl sverigedemokraterna i den lokala valrörelsen. Det hade varit bättre att sticka hål på deras argument offentligt, menar han.
I Älvkarleby har sd hittills varit väldigt passiva. Och definitivt inte verkat offentligt i frågor som kan tolkas som främlingsfientliga. Men det är nog ändå nyttigt att studera vad partiet verkligen står för, tycker Björn Karlsson.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons