Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete över länsgränserna

/

ÄLVKARLEBY
I går berättade GD om planerna på ett nytt regionalt samarbetsorgan mellan Gävleborgs kommuner. Ett organ som skulle ta över regionalpolitiska funktioner från länsstyrelsen och landstinget och bli mer självstyrande i de frågorna. Tanken från kommunförbundet är att köra igång 2004.

Annons
Sedan senaste årsskifte har man satt igång C-framåt i Uppsala län. Något som ses som en förebild för Gävleborg.

Kommunsamarbete
Där ingår förstås Älvkarleby kommun, samtidigt som man samarbetar allt tätare med de fyra gästrikekommunerna i olika frågor.
Det nyskapade regionala organet i Uppsala län kan till och med på sikt utvecklas till ett regionalt folkvalt parlament och därmed passa väl in i regionernas EU.
- Det är inte omöjligt. EU-kommissionen vill ju gärna se regioner i stället för länder. Men där har vi inte riktigt satt ner foten ännu i Sverige, konstaterar Lars Skytt, s.
Men det är ännu långt till de självstyrande regioner i andra delar av Europa som till och med har en egen utrikespolitik.
Inom C-framåt samlas i stället de regionala frågor som hittills varit spridda mellan kommunerna, landstinget och regeringen, genom länsstyrelsen.
Man får ansvar för den regionala utvecklingen och ska förbättra infrastrukturen, samverka med näringsliv och universitet och satsa på internationell marknadsföring och samarbete kring Östersjöområdet.
Från länsstyrelsen överförs delar av det så kallade länsutvecklingsansvaret, kommunerna överför ansvar och resurser och landstinget överför både personal och delar av sitt regionala anslag till C-framåt.
I styret sitter folkvalda representanter från kommunerna och landstinget. Från Älvkarleby är det Lars Skytt och Kenneth Holmström, m. Dessutom har älvkarlebyborna Marie Öberg, s, och Sigrid Bergström, v, platser via landstinget.

Fördelar
Älvkarlebys kommunalråd känner sig inte schizofrent när det gäller var man egentligen hör hemma. För invånarna är det snarast en fördel att kunna dra nytta av fördelarna både med Gävle och Uppsala.
Som del av Uppsala län så kan man ta del av tillväxten kring Mälardalsområdet, med Arlanda och Uppsala universitet nära. Med Gävle och även övriga Gästrikland så är man del av en funktionell region.
- Vi har gymnasiesamarbete, gemensam arbetsmarknad och folk känner inte att de kliver över en länsgräns, konstaterar han.
Det är naturligt att pendla från Skutskär och Älvkarleby till Gävle för att handla, arbeta, gå på högskolan eller utnyttja sjukhuset.

Gästrike återvinnare
Rent formellt samarbetar kommunen även inom Gästrike återvinnare och, som GD berättade i går, så har man visat intresse även för Gästrike räddningstjänst.
Så trots att Uppsala län knyts ihop tätare så minskar inte utbytet norrut.
- Nej, det känns bra att ha både ock, säger Lars Skytt.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons