Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan väcker nytt hopp

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Knyts ihop. Försäkringskassedirektören Eva-Maria Magnusson, kommunalrådet Lars Skytt, s, och länsarbetsdirektören Björn von Heland ska samverka bättre genom Centralen i Skutskär.

SKUTSKÄR
Nu har försäkringskassan, arbetsförmedlingen och vuxenutbildningen flyttat ihop.
I de uppfräschade gamla SKB-lokalerna i centrala Skutskär ska nu samarbetstanken mellan myndigheterna spira.

Annons
Och ambitionerna för nyöppnade Centralen är höga om att man bättre ska kunna ta sig an de höga sjukskrivningstalen och den höga ungdomsarbetslösheten i kommunen.
- Genom samverkan skapar man tillväxt som skapar välstånd, förklarade Anders Söderberg vid gårdagens välbesökta invigning.

Förverkligad efter ett år

Han var fram till årsskiftet chef på arbetsförmedlingarna i Skutskär och Tierp och ligger bakom tanken på samboende. En idé som varit levande under hela förra året och nu kunde bli verklighet.
Genom delade lokaler hoppas man att de medborgare som besöker en myndighet ska få upp ögonen för möjligheterna i en annan. En långtidssjukskriven som går till försäkringskassan ska till exempel samtidigt kunna se vilka möjligheter det finns att vuxenstudera eller hitta andra typer av jobb för att bryta sjukskrivningen.
- De kan få idéer här. Dessutom hoppas vi att företagen ska kunna vara här och rekrytera personal, liksom högskolorna och universiteten. Det blir en mötesplats, menade Anders Söderberg.
Kommunalrådet Lars Skytt, s, betonade att Centralen är ett sätt att ge människor en väg in till myndigheterna.
Man kan få hjälp med allt möjligt på samma ställe. Han påpekade också att kommunhuset med medborgarkontoret ligger på andra sidan gatan och även biblioteket är nära.

Samordning spar pengar
Förutom alla goda argument om vikten av samverkan så är Centralen också en praktisk lösning. Arbetsförmedlingen har minskat sin personal i Skutskär liksom försäkringskassan. Genom att samsas i samma lokaler sparar man pengar. Dessutom blev SKB:s kontor ledigt när Tierp inte längre var aktuellt i slutförvarsprocessen.
- Samverkan är inte ett mål i sig och löser inte alla problem. Vi gör det här för att medborgarna ska ha det lättare i kontakten med oss.
- Det här är ett första experiment för att upprätthålla servicen när de statliga medlen skärs ned, sa försäkringskassedirektören Eva-Maria Magnusson.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons