Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd utan inflytande

ÄLVKARLEBYFullmäktigemötet på onsdagskvällen kännetecknades av politisk taktik, bjudningar och styrkedemonstrationer.Framför allt från socialdemokraternas sida.

Annons
De drev bland annat igenom att tekniska nämnden även framöver ska bestå av sju ledamöter, istället för valberedningens fem. Detta enbart för att förhindra att sverigedemokraterna skulle få ett avgörande inflytande genom att vara med och begära proportionellt val.
- Det här gör vi av demokratiska skäl, sa Björn Karlsson, s.
Partiets representanter erbjöd också kommunens väl att få proportionellt antal platser i nämnderna utan att behöva gå igenom en omfattande valprocedur.
Men det tackade man först nej till före fullmäktigemötet och sedan även när man fick frågan inför socialnämnden. Innan dess hann dock även den borgerliga tältgruppen, m, fp, kd och c, säga nej till idén i valet till barn- och utbildningsnämnden.
- Om man har ställt till det så här så är det upp till varje ledamot att avgöra hur man ska rösta. Det är en markering av oss att man inte följer valresultatet genom den nya grupperingen i fullmäktige, menade Kenneth Holmström, m, som ändå inte var särskilt nöjd med att behöva lämna över uppdrag.
Den nya konstellationen kommunens väl, med sammanlagt fem ledamöter från demokratiska särlistan, miljöpartiet och folkpartiet knep som väntat ett mandat per nämnd från de fyra borgerliga partierna i nämnderna med elva och sju mandat.

Ahlqvist in i styrelse
Det har varit känt sedan en dryg vecka att Bengt Ahlqvist har fört över sitt fp-mandat till den nya alliansen och att det skulle ha en inverkan i valet till nämnderna.
En följd blev bland annat att just han bytte plats med Clarrie Leim, c, i kommunstyrelsen. I barn- och utbildningsnämnden ledde alliansen till att miljöpartisterna Christina Frerks och Ola Lindberg knep en ordinarie respektive ersättarplats, framför näsan på två borgerliga politiker.
I övriga berörda nämnder var det politiker från demokratiska särlistan som tog de nya mandaten.
Undantagna var nämnderna med nio mandat, bygg- och miljö och kultur- och fritid, där ett proportionellt valresultat inte skulle ha skiljt sig något från valberedningens förslag. Där lät kv bli att begära det.
Annars blev ledamöterna vana vid att tillämpa just det valet. Den gamla valurnan från 1922 kom väl till pass när man förrättade valet för att till slut komma fram till samma resultat som s erbjöd kv redan före fullmäktige.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons