Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skepp Ohoj! Första båten lämnar Skutskär på 27 år

/
  • Foto:LEIF JÄDERBERG Nypremiär. Den tyska båten Dollart blev den första på 27 år som lastade pappersmassa vid Stora Ensos egen kaj i Skutskär. Sex timmar tog lastningen av 1 600 ton massa.

SKUTSKÄR
Stora Enso i Skutskär sparar in fem lastbilstransporter per dag när fabriken återupptar lastningen av pappersmassa vid den egna kajen. Igår lastade den tyska båten Dollart 1 600 ton massa, den första lastningen vid kajen på 27 år.

Annons
- Framför allt är det en stor miljövinst, säger Per Malmström, platschef vid fabriken.
Pappersmassan som exporteras från fabriken har tidigare körts på lastbil till hamnen Granudden, en resa på någon mil. Anledningen har varit det låga djupet i inseglingsrännan till fabrikens egna kajer.
Men det gigantiska projektet att lyfta upp 500 000 kubikmeter bottensediment och därmed rensa havsbotten från fyra ton kvicksilver utanför fabriken har också gett ett tillräckligt seglingsdjup för massabåtarna. Nu kan de lägga till direkt vid fabrikens egen kaj och i fortsättningen räknar Stora Enso med att 60-70 000 ton pappersmassa per år ska skeppas direkt med båt till terminaler i Västeuropa.
Det ger en miljövinst, men också en ekonomisk vinst för fabriken på kanske upp emot någon miljon kronor per år.
- Det här är positivt för bruket, säger Kjell Bergqvist, ordförande i Pappers avdelning 2 i Skutskär.
Den allra första båten lastades på sex timmar igår och fortsatte sedan till fabriken i Norrsundet för att fylla lastrummet med mer pappersmassa. Slutdestination var den tyska hamnen Brake.
Om några veckor stannar fabriken i Skutskär för ett planerat höststopp. Efter det ska lastningen av pappersmassa vid kajen vara ett rutinjobb.
De riktigt stora volymerna av pappersmassan ska fortfarande köras på lastbil till Stora Ensos bruk i Grycksbo och Fors.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons