Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snäv budget i Älvkarleby

SKUTSKÄR Det var en snäv budget som Älvkarleby fullmäktige klubbade i går kväll.
Kommunen ser ut att gå mot ett minusresultat i år på 4,5 miljoner kronor. Därför måste nämnderna fortsätta att spara nästa år.

Annons
- Vi lever i knapphetens tecken. Vi har två år av underskott bakom oss och och vi är tvungna att balansera de underskotten. Budgeten för 2004 går därför i kostnadsanpassningens spår, sa kommunalrådet Lars Skytt, s.
Den totala driftbudgeten för 2004 hamnar på 331 miljoner kronor. Alla partier utom folkpartiet var överens om detta. Däremot skilde sig åsikterna åt om hur pengarna ska fördelas till de olika nämnderna.

Folkpartiet förespråkade en ännu snävare budget på totalt 327 miljoner kronor, fyra miljoner lägre än huvudförslaget alltså.
- Det var inte så lätt för oss att lägga oss på den här nivån. Men antingen gör vi besparingarna nu eller senare. Nu amputerar vi några tår, väntar vi får vi amputera hela ben, sa Ann-Cathrin Larsson, fp.
Hon menade att budgeten trots allt inte var tillräckligt tuff och att Älvkarleby kommun riskerar att ställas under tvångsförvaltning inom några år.
Folkpartiet ville lägga mindre pengar på tekniska nämnden, kultur- och fritid och socialnämnden.

Moderaterna ville lägga mer pengar på barn- och ungdomsnämnden, 150 miljoner i stället för 148 miljoner, på bekostnad av tekniska nämnden samt Kultur och fritid.
- Vi måste fokusera på kommunens kärnverksamheter, sa Mats Östlund, moderaterna.
Även Bengt Ahlquist från kommunens väl förespråkade att barn- och ungdomsnämnden skulle få två miljoner kronor mer.
Men efter flera timmars debatt klubbades till slut den socialdemokratiska budgeten och kommunstyrelsens förslag.
Dessutom beslutade kommunfullmäktige att bibehålla en oförändrad skatt nästa år. Det vill säga 22,65 kronor per skattekrona.
Att höja skatten var enligt Lars Skytt aldrig ett alternativ.
- Det vore ju enkelt att ta till en skattehöjning. Men det vore att skjuta problemen framför sig.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons