Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnd tjänar på dyrare mat

/
  • Arkivbild: LEIF JÄDERBERG Maten blir dyrare. Från och med årsskiftet får personer i särskilt boende betala mer för sina måltider.

ÄLVKARLEBYDe höjda avgifterna för beredning av måltider inom äldreomsorgen fick en mycket bred majoritet i fullmäktige. Endast demokratiska särlistan och miljöpartiet debatterade emot förslaget, som innebär en kostnadshöjning från årsskiftet på 1 300 kronor i månaden för personer i särskilt boende och 82 kronor per dag vid korttidsboendena.

Annons
På det viset kan socialnämnden öka intäkterna med 2,5 miljoner kronor och komma runt den begränsning som maxtaxan innebär när det gäller att öka avgifterna för de äldre.

Höjning som slår fel
En orättvis höjning som drabbar personer som inte har så mycket pengar, tyckte Hanserik Stolpe, ds, och Roger Skärberg, mp. I omröstningen förlorade de stort med 26-5, och fick bara stöd av sverigedemokraternas representant.
Höjningen av avgifterna är ett sätt att komma tillrätta med att regeringen inte har finansierat maxtaxereformen fullt ut. När den ska tillämpas i kommuner som Älvkarleby så blir det en extra kostnad i stället, på runt 800 000 kronor per år.

Balansering
Dessutom innebär avgiftshöjningen att det blir lättare att klara av balanseringen av årets prognosticerade mångmiljonunderskott för socialnämnden. På det får nämnden också inleda 2003 med att hitta en lösning på att budgeten är underfinansierad med närmare fyra miljoner kronor.
Problemen tycktes oändliga för socialnämnden inför nästa år under fullmäktigemötet. Men nämndens ordförande Karl-Åke Forsberg, s, var ändå optimistisk.
Han tycker att man kommit en bra bit på väg genom att göra en ordentlig genomgång av hela verksamheten och lista ett flertal punkter som man kan förändra och i bästa fall spara pengar på. Det arbetet är i full gång.

Tre nya chefer
Vid årsskiftet ska de tre nya områdescheferna vara i full gång och avlasta de som finns i dag. Genom ökade resurser där ska man komma närmare de anställda och förbättra deras vardag. Kanske kan det medverka till en minskning av sjukskrivningarna. Något som skulle spara mycket pengar.
Inom kort ska Karl-Åke Forsberg och kommunalrådet Lars Skytt, s, träffa partikollegan och landstingsrådet Mats O Karlsson för att lösa den kniviga frågan om ersättning för landstingsverksamhet som sköts av den kommunala vården. Något som skulle ge 8,9 miljoner kronor om man får igen pengarna.
Trots de dåliga förutsättningarna trodde Karl-Åke Forsberg att man ska klara av ekonomin nästa år. Han tackade till och med nej till de två extra miljonerna som den borgerliga fyrklövern ville lägga på socialnämnden i sin alternativa budget.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons