Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobba aldrig svart

/
  • \nFoto:GUN WIGH Bättre koll på löner. - Man vet sällan vad man har rätt till för lön, säger Diana Persson som i år arbetar på Älvkarleby fiskecamp. Här uppvaktas hon av fackets sommarjobbspatrull.

ÄLVKARLEBY
Att sommarjobba svart kan vara lockande när det ger mer pengar rätt ner i fickan. Men den som tackar ja till svart sommarjobb tackar också nej till sjukersättning och försäkring om en olycka skulle inträffa på jobbet.

Annons
Semester- och övertidsersättning kan man glömma, liksom arbetsgivarintyg när jobbet är slut.
Det är en av de varningar LO vill hamra in i alla sommarjobbare.
På tisdagen besökte fackets informatörer flera arbetsplatser i Älvkarleby i jakt på sommaranställda ungdomar. Framför allt vill man ha kontakt med de som jobbar inom restaurang, handel eller på jordgubbsodlingar. Det är tre av de branscher som brukar ha fått flest klagomål när LO summerar sommarens kontakter med ungdomar.

Rättigheter
Diana Persson arbetar i år på Älvkarleby fiskecamp, och trivs bra med sin arbetsgivare. Det kan hon dock inte säga om alla ställen hon jobbat på. Som sommarvikarie är man sällan medveten om sina rättigheter, tycker hon.
- Ofta har man dålig koll på vad man borde få i lön och kan bli lurad.
Den typ av trakasserier man ibland läser om med "fula gubbar" och annat, har hon däremot inte stött på bland arbetsgivare:
- Jag har varit med om att gäster varit besvärliga, men det är en annan sak, säger hon.
Lönerna är ett återkommande problem, enligt Josefin Södergård, som är en av informatörerna i gruppen.

Provanställd utan lön
- Speciellt på mindre arbetsplatser som butiker eller restauranger kan sommarjobbare råka illa ut. På de större finns i regel kollektivavtal och då är man garanterad att få minst den lön som gäller enligt avtalet.
Att bli "provanställd" utan lön, det vill säga att arbeta utan lön i hopp om att kunna få en riktig anställning, är något man på inga villkor ska acceptera säger Josefin Södergård. Trots det är det många arbetsgivare som försöker sig på sådana arrangemang.
Josefin uppmanar därför alla ungdomar som råkat ut för mystiska löner eller anställningsformer att höra av sig till fackets journummer: 020/56 00 56. Där kan man också få hjälp om man råkat ut för mobbning eller sexuella trakasserier på sitt sommarjobb.
Att komma tillrätta med de som anställer ungdomar för svartjobb under sommaren är fackets kanske mest svårknäckta nöt.
- Vi missar förmodligen en del, eftersom det är svårt att få ungdomarna att berätta. De tror inte att det ligger i deras intresse att tala med oss, menar Marie Gustavsson.
Årets upplysande verksamhet har just börjat för fackets informatörer och därför är det för tidigt att säga hur årets sommarjobbare har det.
Om två veckor skall den här gruppen möta andra informatörer för en första avstämning.

MARTIN HOFVENSTAM

Mer läsning

Annons