Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soporna börjar stinka

ÄLVKARLEBY
Soporna börjar stinka vid äldreboendena.
Skolorna ska ha sin undervisning utomhus så gott det går i början av nästa vecka för att inte slita så mycket på toaletterna.

Annons
Nu har den första veckan av Kommunals strejk i Älvkarleby snart passerat.
Frånvaron av 150 personer inom främst äldreomsorgen, barnomsorgen och tekniska förvaltningen har märkts. Framför allt saknas städpersonalen och barnskötarna.

Relativt smärtfritt än
Men det är relativt smärtfritt ännu, konstaterar personalchefen Astrid Eriksson.
Vid äldreboendena har soporna tillfälligt placerats i sköljrummen eftersom de som ska hämta dem strejkar. Lukten börjar bli störande, men ännu tycker inte bygg- och miljökontoret att det är en sanitär olägenhet. När den bedöms vara det kan de utfärda skyddsarbete så att någon för bort dem.
Flera förskoleavdelningar har stängts för att det blivit alltför lite personal kvar när barnskötarna är borta. Ungefär hälften av de 300 förskolebarnen får stanna hemma under strejkens två veckor.

Brist på städning
Bristen på städning i skolorna börjar märkas. Men ännu stör det inte så mycket eftersom eleverna sköter sig bra, tycker skolchefen Kerstin Brannerydh.
Men man vet inte hur länge toaletterna på skolorna kommer att fungera. Därför, och för att minimera nedsmutsning, har det gått ut uppmaningar till skolorna att förlägga undervisningen utomhus så mycket som möjligt på måndag och tisdag.
På onsdag är det ändå studiedag så eleverna är lediga.
Hur man ska göra på torsdag och fredag bestämmer man på tisdag, berättar Kerstin Brannerydh.
Härom dagen uppstod lite förvirring när det visade sig att eleverna på Rotskärsskolan städat i skolan. Men det lugnade ned sig när man kom på att de brukar städa sina arbetsplatser och till och med förankrat det hos Kommunal.
Stämningen är än så länge god hos både arbetsgivare och fack.
Kommunals ordförande Margareta Ahlström känner sig stolt över sina medlemmar, som tagit stort ansvar och tålmodigt agerat strejkvakter på dagarna.
- De har finns en sån glöd och kampvilja.
Relationen till kommunens företrädare har varit ganska god. Men man har svårt att överse med de politiker som låser upp och stänger igen skolorna varje dag, det har inte varit populärt.

Strejkvakter
Strejkvakterna har antecknat namnen på nyckelpersonerna och rapporterat till avdelningen. Sedan har Margareta Ahlström skickat iväg anmälningar till Kommunal centralt. Förbundet får avgöra vad det får för följder.
På måndag går strejken in i vecka två. Margareta Ahlström lovar att strejkviljan är fortsatt stark.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons