Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spaning ger effekt

/
  • Arkivbild På rätt väg. Hanserik Stolpe tog initiativet till grannsamverkan i Älvkarleby kommun. Satsningen på nattspanare har gjort att brottsligheten och problemen med klotter minskat.

ÄLVKARLEBY
Inbrotten har halverats och klottrandet sjunkit till noll. Det första året med operation grannsamverkan verkar ha blivit en succé. Nu utökar man med fler nattspanande grupper i Älvkarleby kommun.

Annons
- Ja det har gått förvånansvärt bra, konstaterar initiativtagaren Hanserik Stolpe. Han påpekar dock att polisens flitigare patrullering i kommunen nattetid också spelat in.
Under året har ett 25-tal medborgare patrullerat med bilar på nätterna i Skutskär, och minst lika många i Älvkarleby, för att spana efter misstänkta brott.
De har rapporterat till polisen om skumma personer som varit i färd med att göra inbrott eller liknande och delgett dem bilarnas registreringsnummer för att de skulle kunna ingripa.

Fått efterföljare
Uppgiften är att observera, notera och rapportera. Inte att ingripa.
Men enbart det faktum att nattpatrullerna cirkulerat i samhället har lett till att eventuella brottslingar hållit fingrarna i styr.
För två år sedan skrev Gefle Dagblad om en liknande grupp som hade bildats i Karlholm. Sedan dess har en hel mängd lokala grupper bildats i Norduppland. De finns från Månkarbo i söder till Skutskär i norr. Genom att de rapporterar till varandra kan de ha beredskap när tjuvar under nattliga räder försöker slå till på flera orter. Då blir det lättare att hjälpa polisen att gripa dem.
En speciell samordnare för nätverket finns i Tierp. Även polisen har blivit duktig på att meddela när nattpatrullernas tips leder till gripanden.

Nya nattpatruller
- Det är viktigt att få feedback, säger Hanserik Stolpe.
Under ett möte härom dagen fick han veta att de boende i bostadsområdena Medora och Rotskär i Skutskär har bildat egna grupper som ska nattpatrullera. Dessutom står Marma i startgroparna, där 45 personer finns med på en lista.
Det är bara fördelar med fler och mer lokala grupper, tycker han.
Om alla hyresgäster och villaägare höll koll på sina egna områden blev det enkelt till slut.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons