Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso investerar 150 miljoner kronor i Skutskärs bruk

/

Stora Enso investerar 150 miljoner kronor för att minska svavelutsläppen från Skutskärs bruk.
Satsningen är en del i ett större investeringspaket om totalt cirka 600 miljoner kronor.
– Vi är mycket glada över att vi fått denna investering, säger Tommy Lodin, vd, Skutskärs bruk.

Annons

Enligt Stora Enso är det övergripande syftet med investeringspaketet "att ytterligare förbättra konkurrenskraften inom strategiska tillväxtområden i Sverige och Kina för divisionerna Consumer Board och Biomaterials".

Investeringen i Skutskär beräknas vara genomförd i slutet av 2017.

– Vi är mycket glada över att vi fått denna investering. Det betyder att vårt arbete med att vidareutveckla vår fabrik fortsätter. Satsningen berör alla då samtliga åtgärder är miljöförbättrande, säger Tommy Lodin.

Investeringen i Skutskär omfattar ett "svaggassystem" för att reducera svavelutsläpp från luttankar och processutrustning. Enligt företaget är syftet är att höja brukets miljöprestanda.

Svaggassystemet innebär att de så kallade avluftningsgaserna ansluts till ett rörsystem och sedan leds till en av sodapannorna för förbränning. Det gör i sin tur att svavelutsläppen reduceras och därmed också lever upp till nya miljövillkor från EU.

Redan i dag tas 99 procent av de så kallade starkgaserna om hand och förbränns. Att nu även svaggaserna ska tas om hand bör enligt Tommy Lodin också minska den mindre angenäma lukt som ibland kan kännas i Skutskär med omnejd.

– Ja, lukten kommer nog att minska.

Texten uppdateras.

Mer läsning

Annons