Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Ensos ordförande undanhöll 190 miljoner kronor från skatt: "Har han gjort så är det ju inte bra"

/
  • Gunnar Brock gjorde en självrättelse 2010 angående de 190 miljoner kronor han inte berättat om tidigare.

Gunnar Brock, ordförande i skogsbolaget Stora Enso, höll undan 190 miljoner kronor från Skatteverket.
– Har han gjort så är det ju inte bra, säger Mikael Ybert, ordförande för pappersfacket på Stora Ensos fabrik i Skutskär.
Brock är en av nästan 10 000 personer som på senare tid har gjort självrättelser av tidigare obeskattade pengar utomlands, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

Annons

Bland de personer som haft pengar utomlands utan att betala skatt finns miljardärer, storföretagare och personer finansbranschen, visar SVT:s granskning av självrättelser som lämnats in till Skatteverket.

Sedan 2008 har möjligheten att gömma pengar i så kallade skatteparadis minskat. Sverige har fått avtal om informationsutbyte med allt fler länder, där banksekretessen tidigare varit ett hinder.

Men i stället för att bli påkommen går det att själv lämna in en rättelse till Skatteverket. Personen ifråga slipper då bli anmäld och behöver inte heller betala skattetillägg. Däremot kräver Skatteverket att få in skatt på pengarna från fem år bakåt i tiden.

Närmare 10 000 personer har valt att göra självrättelser sedan 2010, vilket gett 1,8 miljarder till statskassan.

Gunnar Brock är en de mäktigaste männen i svenskt näringsliv. Förutom ordförandeposten i Stora Enso är han även styrelseledamot i investmentbolaget Investor.

Mellan 2002-2009 skickade Gunnar Brock in sina deklarationer utan att berätta om en förmögenhet på 190 miljoner kronor.

I ett mejl till SVT har han bland annat uppgett att han flyttade hem till Sverige 2003, efter att ha arbetat 26 år utomlands. Han tog då kontakt med en erfaren skatterådgivare för att få hjälp med hur han skulle göra med sina svenska deklarationer. "Jag fick då beskedet att det utländska ägandet inte behövdes tas upp i min svenska deklaration", skriver Gunnar Brock enligt SVT.

Några år senare ska han ha haft kontakt med en annan skatterådgivare, som sa att det första beskedet kanske var felaktigt.

Enligt Uppdrag Granskning begärde Gunnar Brock omprövning av sina deklarationer den 8 december 2010.

Stora Enso bildades 1998 när Stora AB slogs ihop med finländska Enso Oyj. Bolaget omsatte cirka 90 miljarder kronor förra året och har 26 000 anställda i över 35 länder.

Mikael Ybert, ordförande för pappersfacket på Stora Ensos fabrik i Skutskär, säger till GD att han inte hunnit sätta sig in i detaljerna kring Uppdrag gransknings avslöjande.

– Jag vet inget om det där, det är första gången jag hör om det nu när du berättar det. Jag får återkomma när jag satt mig in i vad det handlar om. Men har han gjort så är det ju inte bra, säger han.

Uppdrag Granskning sänds klockan 20.00, onsdag.

Mer läsning

Annons