Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejken drabbar Älvkarleby

SKUTSKÄR
På söndagseftermiddagen samlades Kommunals medlemmar i Skutskärs Folkets hus för att finputsa taktiken inför storstrejken.

Annons
Politikernas planer på att under strejken själva låsa upp skolorna för att släppa in eleverna, i stället för de strejkande vaktmästarna, upprörde.
- Det är helt klart strejkbryteri, konstaterade Margareta Ahlström, ordförande i Kommunals Älvkarlebysektion.
Älvkarleby kommun är en av de kommuner i landet där man efter midnatt gick ut i strejk, i Kommunals största konflikt någonsin.
Även där är personalen inom vård och omsorg undantagna från strejken. Kommunen har dessutom sökt och fått vissa dispenser, bland annat för personal som har hand om mathantering och lokalvård inom äldreomsorgen.
I övrigt strejkar alla lokalvårdare och all barnomsorgspersonal liksom personalen vid kommunens vaktmästeri och i skolornas matbespisningar.

Information
Vid mötet på söndagskvällen träffades fackmedlemmarna för att få information, främst praktisk sådan, som till exempel hur man gör när man är strejkvakt.
Tid ägnades också åt att berätta hur man ska handskas med strejkbrytare.
Och Kommunalmedlemmarna räknade med att få sådana problem redan tidigt på måndagsmorgonen.
Det är vaktmästarna som på flera skolor låser upp på morgonen, en syssla de inte kan göra nu när de är uttagna i strejk.

Strejkbrytare
Men kommunens politiker aviserade tidigt att de hade för avsikt att själva åka runt och låsa upp, något som av Kommunal betraktas som strejkbryteri.
- De har sagt att politiker och tjänstemän ska gå ut och låsa upp och sköta vaktmästarnas jobb. Det är viktigt att ni noterar så mycket som möjligt om de som låser upp, sa Margareta Ahlström till medlemmarna.
Bland de cirka 100 medlemmar som kom till mötet var engagemanget stort och många vittnade om att det finns stor stridsvilja bland Kommunals medlemmar.
- Den finns. Nu finns det ingen återvändo, konstaterade Lena Henriksson som dock själv arbetar på ett gruppboende med utvecklingsstörda och därför inte kommer att strejka.
- Det har varit otroligt mycket frågor och stort engagemang, tyckte Margareta Ahlström.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons