Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för socialsekreterarna

ÄLVKARLEBYTrots den dåliga ekonomiska utvecklingen ska socialnämnden tillsätta två nya tjänster som socialsekreterare.

Annons
- Jag tror att de blir självförsörjande efter ett tag. Med bättre utredningar så kan vi få färre placeringar och hitta alternativ till de dyra hvb-hemmen. En placering per år motsvarar kostnaden för tre tjänster.
Det säger nämndens ordförande Karl-Åke Forsberg, s.
Han berättar att man har en orimlig arbetsbörda för socialsekreterarna i jämförelse med övriga kommuner i Uppsala län. De hanterar hundra ärenden per år, medan kollegorna runt omkring har högst femtio. Då är det inte så konstigt att man haft svårt att behålla socialsekreterarna och fått leva med en hög omsättning. Kommunen har ofta sökt personal till individ- och familjeomsorgen de senaste åren för att folk har slutat.

Kan inte spara
- Vi kan inte spara oss ur det här. Om vi inte anställer kommer underskotten att öka ytterligare, är Karl-Åke Forsberg övertygad om.
I år visar prognosen på ett 14 miljoner stort underskott.
Nämndsledamöterna från demokratiska särlistan och miljöpartiet ville anställa även en tredje socialsekreterare. Det är inget han är emot, men först provar man hur bra det går med två nya.
De borgerliga ledamöterna ville utreda frågan ytterligare. Men det har vi inte tid med då det försenar effekten av bättre utredningar en bra bit in i nästa år, menar Karl-Åke Forsberg.
Nämnden diskuterade även frågan om att ta bort matdistributionerna till äldre som bor i eget hem. Något som pensionärsrådet och handikapprådet varit oroliga för. Men det ska de inte vara, för de som är biståndsbedömda kommer att fortsätta få maten hemkörd, säger han.

Höjda hyreskostnader

Tekniska nämndens besked att man höjer hyreskostnaderna generellt med 2,5 procent nästa år ifrågasätts av socialnämnden, som hyr många fastigheter. Motiven till just den procentsatsen saknas, menar man.
Ett beslut togs om att man ska prova Katrine- holmsmodellen inom förvaltningen. Enligt den så använder man sig av ett poängsystem för olika arbetsuppgifter för att komma fram till exakt hur många tjänster som behövs på de olika arbetsplatserna. Ett objektivt sätt att räkna för att få en effektiv organisation, tycker Karl-Åke Forsberg.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons