Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist prövas av kammarrätten

ÄLVKARLEBYEn tvist om en älvkarlebykvinnas rätt till arbetslöshetsersättning från sitt fackförbund ska nu prövas av kammarrätten i Stockholm. Länsrättens nej är intressant att testa, tycker kammarrättsrådet Kerstin Belfrage.

Annons
Tvisten mellan kvinnan och arbetslöshetskassan gäller perioden den 4 juni-23 juli 2001. Då arbetade hon halvtid medan hon parallellt fick halv havandeskapspenning.
Innan dess hade hon under knappt ett och ett halvt år haft en deltidsanställning på 50 procent. Resterande tid var hon arbetssökande.
Under perioden var kvinnan gravid och försäkringskassan bedömde att hon kunde fortsätta arbeta halvtid. Däremot fick hon som sagt havandeskapspenning under den deltid hon tidigare varit arbetssökande.
Därmed ansåg arbetslöshetskassan att hon inte var berättigad till arbetslöshetsersättning. Beslutet togs i augusti förra året.
Kvinnan tyckte att det var fel och begärde en omprövning av beslutet. Hon menade att arbetslöshetskassan inte kan bevilja havandeskapspenning för ett arbete som hon inte har.
En omprövning skedde, men man kom fram till samma bedömning i slutet av oktober 2001.
Hon överklagade därmed till länsrätten. Men även den gick på den tidigare bedömningen och avslog överklagandet i mitten av juni.
Kvinnan gav dock inte upp och förra veckan kom beslutet om att hon fått prövningstillstånd i kammarrätten. Om alla förberedelser går smidigt tror Kerstin Belfrage att ärendet kan avgöras före årets slut.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons