Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskatta inte nynazisterna

SKUTSKÄR
Ingriper vi när 13-åringen klistrar upp sitt första hakkors är det lättare än när han är 25, full av steroider och sitter på anstalt.

Annons
Det säger Anders Högström från Karlskrona.
När Anders var tonåring bytte han bostadsområde och sökte nya kamrater. De nya kompisarna kunde lika gärna ha varit medlemmar i en pingisklubb eller frimärkssamlare men de han hittade var med i vitt ariskt motstånd, VAM.
- Det var en slump.
Något år senare, 1994 då Anders var 19 år, gick han med i nationalsocialistisk front, NSF.

Inte övertygad
- Jag gick med för att göra folk förbannade. Jag var inte övertygad nazist men till slut träffar man dem som tror på budskapet.
Anders blev ordförande i föreningen i Karlskrona och var en av dem som gapade högst. Organisationen växte och 1996 hade den 500 medlemmar och var Sveriges största nynazistorganisation. Två år senare var de 700 medlemmar.
- 1994 när jag gick med gick det att köpa vit makt-musik på Åhléns, ha uniform och hakkors. Inställningen var en annan. I dag kan man dömas till fängelse och det är bra med markeringar.

Spännande aktiviteter
Anders påpekar att nynazisterna inte är dumma. De ordnar bland annat spännande aktiviteter för unga killar. Det kan vara dragkamp eller luftgevärsskytte.
- Underskatta dem inte, varnar han.
Anders berättar vidare att 1994 och 1995 kunde han och de andra medlemmarna få socialbidrag och ägna sig på heltid åt att sprida det nazistiska budskapet. De var alltså på sätt och vis sponsrade av kommunen.
Anders Högström berättade om sin tid som nynazist och sitt avhopp för lärare, föräldrar och elever i går på Älvboda friskola i Skutskär. Skolan hade en temadag om förintelsen och nazismen inför en resa till Polen och koncentrationslägren som ska ske senare under läsåret.
- Många tycker det där med Hitler och nazismen är förlegat och att det är något man växer ifrån. Och de flesta gör det men inte alla.
Anders vet. Han har själv blivit dömd till fängelse fyra gånger för rasistrelaterade brott. Han och de allra flesta av hans gamla kompisar lever i dag normala liv men ett tiotal åker in och ut på anstalter. En av dem är Andreas Axelsson.

Vändpunkt
Det som kom att bli vändpunkten för Anders var just Andreas Axelssons brott.
- Jag hade varit med i rörelsen i tio år. Där fanns mina kompisar. Det var omöjligt att bryta. Men 1999 fick jag ett telefonsamtal från en reporter som frågade om jag kände Andreas Axelsson.
Anders fick veta att Andreas Axelsson deltagit i bankrån och polismord i Malexander. Det var helt otänkbart för Anders. Den Andreas han kände var vältalig, drack inte annat än öl i glas, hade gått i skolan och fått bra betyg och dessutom jobbade han som datalärare för invandrare.
- Jag var personlig vän med Andreas och dessutom ordförande i föreningen. Jag fick frågan om varför "vi" mördat två familjefäder. Då blev det jobbigt att tillhöra organisationen.

Sökte stöd
Anders sökte stöd hos Ingemar Somberg, den förste svensk som värvades till Hitlers elitarmé, SS.
- Jag ville bli övertygad men Ingemar lyssnade och sågade mig vid fotknölarna. En vecka senare ringde han upp mig och sa att jag skulle tänka till hur vi bemöter andra.
Anders bytte sida och gick med i Exit i Motala, en organisation för avhoppade nynazister.
Anders råd till dem som känner någon med nazistsympatier är att räcka dem handen, inte lämna dem utanför. Han menar att ungdomar som känner sig utanför gärna letar sig till just den typen av organisationer och att nynazisterna söker upp just den typen av ungdomar.
- 5 000 är medlemmar i naziorganisationer i Sverige. Det är inte många med tanke på att vi är nio miljoner i Sverige. Det stora problemet är alla andra som inte är klara med var de själva står. De som är tysta när klasskamraterna mobbas eller snackar skit om arbetskamrater. Det finns ett allvar i att inte reagera.
Anders jämställer rasism och mobbning. Båda tar sig rätten att sätta sig över någon annan.
- Man kan inte älska alla men vi kan respektera alla. Bemöt människor som du själv vill bli bemött.

Mer läsning

Annons