Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vill plugga i Skutskär

SKUTSKÄR
Allt fler ungdomar tycks vilja ta steget över kommungränsen från Gävle för att studera i Skutskärs skolor. Både vid de kommunala och vid friskolan Älvboda.

Annons
I går kom 18 ansökningar in till skolkontoret från främst Furuvik och Ytterharnäs. Någon ville till Bodaskolan, men de flesta var inriktade på högstadiestudier vid Rotskärsskolan.
- Det var en stor överraskning. De senaste två åren har de som inte åkt till Gävle därifrån sökt sig till friskolan. I år är det därför första gången som vi inte gått ut med någon reklam till Ytterharnäs skola, berättar Rotskärsskolans rektor Inger Dahlström.

Ökat tryck på friskola

Tidigare genom åren har skolan haft med åtta, nio ungdomar från Furuvik och Ytterharnäs i undervisningen varje läsår. Det var nästan som en regel att de valde grannkommunens skola för att slippa skiljas från kompisar och få en kortare pendling än in till Solängens skola i Gävle.
Men sedan Älvboda friskola slog upp sina portar hösten 2000 har intresset vänts ditåt. Just nu har man knappt 50 elever från Gävle kommun i sin undervisning, som täcker alla stadier utom gymnasiet.
Det nyvaknade intresset för Skutskärs kommunala skolor tycks dock inte drabba friskolan. De har också fått ett ökat tryck på ansökningar från grannkommunen i norr. Till hösten kommer man att starta en till sjundeklass där hälften av de tjugo eleverna är nya från Gävle.
- Ja, och det trots intresset för engelska skolan, säger rektorn Johan Sennerfeldt.

"Kärt bekymmer"
Han tycker det är roligt att de kommunala skolorna har blivit intressanta utifrån igen. Det betyder att man har ryckt upp sig bra. Själva kommer man att satsa på att marknadsföra sig mer i Gävle framöver. På sikt pekar nämligen undersökningar på att elevunderlaget sjunker på sikt i Älvkarleby kommun.
Som det ser ut inför hösten verkar det dock redan vara i princip fullt på friskolan.
På Rotskärsskolan hoppas Inger Dahlström att man ska kunna ta emot de som är intresserade. Bara man vet det i god tid och att man inte behöver starta någon extra klass så ska det väl gå. Ersättning för eleverna får man ju från hemkommunen Gävle.
- Det är ett kärt bekymmer, säger hon.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons