Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väteperoxid läckte ut vid Stora Enso

/
  • Under förmiddagen blev allmänheten avrådda från att vistas utomhus.
  • Väg 76 vid Stora Enso stängdes av efter att läckan upptäcktes i förmiddags. Trafiken dirigerades om, men efter någon timme gjorde Räddningstjänsten bedömningen att vägen kunde öppnas igen.

Uppdaterad 14:50: Strax efter klockan 10 på måndagsförmiddagen inträffade ett väteperoxidutsläpp vid Stora Enso i Skutskär. Polisen uppmanade boende i Stenvreten och Harnäs samt övriga boende i närheten av Stora Enso att hålla sig inomhus, men faran bedömdes relativt snart vara över.

Annons

- Det vi vet är att det rör sig om ett väteperoxidutsläpp. Det är en mycket frätande gas som har läckt ut på området, sa Solveig Öijeberg, informationsdirektör på Uppsalapolisen till GD.se på förmiddagen.

Väteperoxid används för blekning av pappersmassa. Gasen är frätande om man får den på sig i koncentrerad form. Läckan ska nu vara tätad. Fortfarande vet man inte hur stor läckan var.

Enligt Öijeberg har utsläppet uppstått från ett läckande godståg som var på väg in på Stora Enso-området. Utsläppet upptäcktes alltså utomhus, i samband med lastning, då en ventil började läcka.

Till en början arbetade uppemot 20 personer från Räddningstjänsten i Sandviken och Gävle med att få kontroll på läckan. Arbetet tog två timmar.

En rejäl rökutveckling spred sig på området, men nu är läckan tätad och enligt Uppsalapolisens vakthavande befäl har räddningstjänsten gjort bedömningen att den farliga gasen som läckte ut nu har beblandat sig så pass mycket med luften att det inte längre är någon fara för boende i området att vistas utomhus. De vägar som tidigare var avspärrade i närheten av Stora Enso har nu också öppnats upp för trafik igen. Det finns heller ingen fara för miljöpåverkan.

En man fördes till sjukhus för kontroll. Enligt landstingets patientskaderapportering har mannen fått lämna sjukhuset med lindriga skador.

Händelsen ska utredas av arbetsmiljöverket. Det kan röra sig om ett handhavandefel.

Mer läsning

Annons