Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprättelse eller inte?

/
  • Pär Petterson var en av dem som spärrades in när polisen omringade skolan där 600 aktivister bodde . Nu väntar han med spänning på domstolens beslut i målet mot Håkan Jaldung. Foto: LASSE HALVARSSON

GÄVLE Pär Petterson går i väntans tider.
Han var en av dem som spärrades in på Hvitfeldska gymnasiet under toppmötet i Göteborg. Om en månad får han veta om Håkan Jaldung, som var polismästare under de kaotiska toppmötesdagarna, ska dömas till fängelse eller inte.

Annons
Torsdagen den 14 juni 2001 vaknade 600 ungdomar och upptäckte att polisen stängt deras sovplats Hvitfeldska gymnasiet med en mur av containrar.
Pär Petterson, som är ordförande i fackförbundet SAC i Gävle, var en av de som blev inspärrade.
Nästan tre år senare pågår det rättsliga efterspelet efter toppmötet i Göteborg fortfarande.
I torsdags avslutades rättegången mot Håkan Jaldung, som står åtalad för två fall av olaga frihetsberövande. Dels för att ha spärrat in 600 personer när han beslutade att omringa Hvitfeldska och dels för att sedan ha beslutat att gripa 454 av dem.
- Helst av allt skulle jag ha varit på plats och följt rättegången men det går inte när man har ett fast jobb, säger Pär Petterson.
Han skulle inte haft något emot att själv vittna om händelserna på Hvitfeldska.
- Jag tycker att de borde ha hört fler av oss som blev inspärrade. Jag förstår att man inte kan kalla alla 600 men om de hört fler hade de fått en bättre bild, säger han.
Nu har Pär i stället fått följa rättegången via pressen.
- Rättegången mot Jaldung har hamnat i skymundan av Anna Lindh-rättegången, men jag har läst de artiklar jag kommit över.

Rättegången mot Jaldung pågick i två veckor och åklagaren Hans Lindberg anser att han måste dömas till fängelse. Dom faller den 20 februari.
- Av det jag har läst tycker jag att åklagaren har gjort ett bra jobb och jag tror att Håkan Jaldung kommer att bli dömd, säger Pär.
Ett sådant domslut skulle vara väldigt viktigt för alla politiskt engagerade, enligt Pär.
Han menar att en fällande dom för Jaldung skulle visa att polisen inte får göra som de gjorde i Göteborg.
- Blir han dömd får vi som var där någon form av upprättelse. Det skulle kännas väldigt bra, speciellt efter all misstänksamhet som man mötte när man kom hem från Göteborg och blev kallad för terrorist, säger han.
- Samtidigt är jag rädd för att historien slutar där, att de offrar Jaldung och visar att poliser faktiskt kan bli dömda i Sverige. Men jag tycker att det är skandal att inte fler enskilda poliser har åtalats efter alla övergrepp som begicks mot demonstranter, säger Pär.
Om Jaldung inte skulle dömas skulle det enligt Pär vara en signal till polisen att de får göra hur de vill vid demonstrationer.
- Då skulle jag bli mycket besviken, men min tilltro till rättssystemet är redan ganska dåligt efter Göteborg.
De dramatiska händelserna i Göteborg blev traumatiska för många ungdomar som var där för att demonstrera och många har sagt att deras politiska engagemang upphörde efter toppmötet.
Pär Petterson har fortsatt sitt politiska engagemang efter Göteborg och har nyligen startat en ny fackavdelning för SAC på sitt jobb.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons