Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppror i pensionärsleden

De stora förlorarna i det nuvarande pensionssystemet är LO-arbetare och kvinnor som grupp, skriver ett antal företrädare för Vänsterpartiet i Gävleborgs län

Det är med all rätta uppror i pensionärsleden. Vi tar emot många mail, brev och insändare från enskilda pensionärer och pensionärsorganisationer. De handlar om att välfärden i Sverige har byggts upp av de kvinnor och män som i dag är pensionärer. Därför borde det vara självklart att ha rätt till en ålderdom som är ekonomiskt tryggad.

Vänsterpartiet anser att alla ska behandlas lika i skattesystemet. Oavsett om inkomsten kommer från lön, uppskjuten lön såsom pension, sjukförsäkringen eller a-kassan ska den beskattas lika vid lika inkomst.

Vi vet att de allra flesta tycker det är en rimlig princip att sjuka inte ska betala en högre skatt än vi som har turen att vara friska. Vi vill avskaffa den extra beskattning som alla arbetslösa, sjuka och pensionärer varit utsatta för under den borgerliga regeringen. En pensionär med pension på 14 000 kr/ månad får ca 600 kr mer i månaden med Vänsterpartiets skattepolitik än med regeringens.

Pensionssystemet måste förändras i grunden. De stora förlorarna i det nuvarande pensionssystemet är LO-arbetare och kvinnor som grupp. Människor med låga löner, arbetsuppgifter som sliter ut kropp och själ och med stor andel dubbelarbete orkar sällan arbeta till 65 år.

Den diskriminering som drabbar kvinnor på arbetsmarknaden reproduceras i pensionen. Kvinnor utför mer obetalt arbete och har därför mindre utrymme för lönearbete. Kvinnor arbetar oftare än män deltid och betalar därmed för sin egen arbetstidsförkortning med lägre lön och pension.

De fem partierna – S, M, FP, C och KD - som konstruerade pensionssystemet var bekymrade över att politikerna i riksdagen var så känsliga för pensionärernas påtryckningar i dåliga tider. Därför skapade man en broms i systemet som skulle slå till automatiskt och sänka pensionerna om det blev sämre tider, så att politikerna skulle kunna två sina händer och slippa obehagliga beslut.

Normalpensionären förlorar på grund av bromsen 50 000 kronor på fem år även enligt det förslag som partierna bakom pensionsuppgörelsen nu kommit överens om. Uppgörelsen får dessutom effekten att pensionerna kommer att sänkas fler år framöver.

Det är också dags att sluta spela på börsen med pensionärernas pengar. Vänsterpartiet anser det oetiskt och använda pensionärernas pengar för att göda aktiemarknaden och riskera att kapitalismens kris leder till att AP-fonderna fortsätter att sjunka i värde.

Den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson sa för några år sedan att Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort. Den dagen är redan här. Då räcker det inte med att räkna om på marginalen och sopa bristerna i systemet under mattan.

Pensionssystemet måste göras om och rättvisa skatter införas. En ny regering måste sätta pensionärernas bästa före gamla avtal med högerpartierna.

Vänsterpartiets Distriktsstyrelse

Yvonne Oscarsson,

Ljusdal

Petra Modée,

Jättendal

Alf Norberg,

Hudiksvall

Elisabeth Swedman,

Iggesund

Ulla Andersson,

Gävle

Anna-Maria Forssell Mörk,

Bollnäs

Ann-Renée Forsström,

Bollnäs

Marita Engström,

Gävle

Lasse Langeborg,

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel