Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörd stämning på möte om flyktingboende

"Svara på frågan!", ropar en. "Du svarar ju inte!", skriker en annan. Stämningen i Sofiedalsskolans matsal går inte att ta miste på. Många är upprörda över att Valbo sportcentrum från nästa vecka blir ett tillfälligt flyktingboende.

Annons

Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens vice ordförande, får börja med att konstatera att kommunen helt missbedömt hur många som skulle vara intresserade av frågan.

LÄS MER: Valbo sportcentrum blir flyktingboende

Så mycket folk har samlats att väktare tvingas be hälften av publiken att gå ut, med löfte om att få komma tillbaka och ställa sina frågor en halvtimme senare.

Men halvtimmen tickar på och blir snart femtio minuter. Stundtals överröstas kommunens företrädare av protester från publiken.

– Hur säkra kommer våra barn att vara här på skolan, på en skala från ett till tio? vill en man veta.

"Tre" och "ett" är förslag som hörs från dem runtomkring.

– Ni svarar ju vad ni själva tror. Jag tror inte att säkerhetsläget har förändrats, svarar Åsa Wiklund Lång.

Hon gjorde också klart att de asylsökande, liksom vilka utomstående som helst, inte ska vara i själva skollokalerna eftersom skolan inte är en allmän plats. Och för de boendes säkerhet kommer vakter att finnas på plats dygnet runt.

LÄS MER: Träningar ställs in när hallar blir flyktingboenden

Flera uttryckte oro för att människorna som söker asyl här ska ha någon form av "tropiska sjukdomar". En åsikt som även Marcus Andersson ledamot i kommunfullmäktige för främlingsfientliga Sverigedemokraterna, framförde.

– Jag tror att det handlar om okunskap och rädsla, man har en föreställning om att de här människorna har olika sjukdomar. Det är inget vi har fått några signaler om men det är en fråga som vi kommer att behöva ha svar på, säger Åsa Wiklund Lång.

Medan vissa menade att kommunen bara tänker på flyktingar, inte sina egna barn, sa andra emot de kritiska rösterna.

– Ärligt talat känner jag mig betydligt tryggare med flyktingarna än vad jag gör med er som står här och gastar, sa till exempel en kvinna.

LÄS MER: Stenebergsskolans idrottshall blir flyktingboende

Enligt Eva Lantz, rektor för Sofiedalsskolan, hade de flesta barnen tagit beslutet med ro.

– På skolan har det varit lugnt sedan igår när eleverna fick den här informationen, sa hon.

LÄS MER: Hjälp oss hjälpa de som flyr från IS

Några tjejer i åttan har också startat en insamling av kläder och annat som ska ges till flyktingarna via Röda korset, berättade Sofia Hägglund, föreståndare för fritidsgården Soffan i Valbo.

Efter mötet sa Åsa Wiklund Lång att mer information behöver komma ut till allmänheten, via kommunens hemsida eller på något annat sätt.

– Jag var beredd på mycket orosyttringar och de brukar ofta vara relativt aggressiva. Jag tycker också att vi såg flera som visade enorm empati och värme och försökte att ge en helt annan bild av hur de ser på situationen. Så det är väldigt blandat, säger hon.

Annons