Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda föräldrar vill ha Sandbackaskolan kvar

SANDVIKEN
När Kunskapsnämnden den 17 juni tog sitt inriktningsbeslut om en nedläggning av Sandbackaskolan från höstterminen 2004 kom det som en överraskning för föräldrarna. Enligt den utredning som tagits fram fanns aldrig Sandbackaskolan nämnd. En orsak till att Sandbackaskolan blir nedlagd är att de lokalerna kan hyras ut till den privata friskolan, Montessoriskolan.

Annons
I går fick föräldrarna från Sandbackaskolan vid ett mycket välbesökt möte chans att träffa Kunskapsnämndens ledamöter och diskutera varför skolan drabbas. Ett enligt deras tycke helt felaktigt beslut som drabbar barnen och det var många föräldrar som var märkbart upprörda.
- Det märkliga är att Sandbackaskolan dyker upp först den 27 maj då som enda förslag och bara tre veckor senare tas beslutet, framhöll Jan Lundström från föräldrarådet som höll i mötet.

"Skandalöst av nämnden"

Kunskapsnämndens vice ordförande Ann-Katrin Brockman gav en kort historik över skolutredningens olika turer. En utredning som ska visa hur det är möjligt att minska antalet lokaler eftersom barnantalet sjunker de närmaste tio åren.
Nedläggningen av Sandbackaskolan innebär också en fortsatt bra geografisk spridning av skolorna, det finns en intressent till lokalerna, Montessoriskolan. Däremot är Montessoriskolan inte intresserad av lokaler i Murgårdsskolan.
En rad öppna möten hade hållits under arbetets gång. Möten som haft en mycket dålig uppslutning och inget pekade mot att Sandbackaskolan skulle påverkas.
- Det är skandalöst av nämnden att inte informera och gå ut till föräldrarna på Sandbacka före inriktningsbeslutet, betonade en upprörd förälder.
Jan Lundström konstaterade också att förslaget med nedläggning av Sandbacka är ett förslag från tjänstemännen och nämnden.
Ann-Katrin Brockman försökte övertyga föräldrarna om att diskussionerna rört samtliga skolor.
Föräldrarna ifrågasatte också den besparing som uppnås på 1,3 miljoner kronor genom nedläggningen. Det kommer att krävas skolskjuts för fler barn då vägen till barnens nya skolor, Murgårdsskolan och Västanbyns skola, är direkt farlig på grund av trafiken.
- Jag anser att en säker skolväg inte är beaktad i skolbeslutet, påpekade Jan Lundström.
Nu ska hela ärendet ut på remiss och Ann-Katrin Brockman konstaterade att än är det inte för sent för föräldrarna att försöka påverka beslutet. Remissen som går ut till både enskilda, organisationer och politiska partier och remisstiden utgår den sista september.
Från föräldrarådets sida har man också begärt en lagprövning om jäv vid Kunskapsnämndens beslut. Flera ledamöter i nämnden arbetar på andra skolor och de kan därför ha haft anledning av privata skäl rösta att åt ett visst håll. Jäv eller inte kommer att avgöras av länsrätten senare i höst.

ULF GRANSTRÖM