Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprört hos polisen

SANDVIKEN
I sommar får länet tio nya polisaspiranter. Men bara en går till Sandvikenpolisen, där polisbristen är skriande. Resten hamnar i Gävle.
Hos Sandvikenpolisen är stämningen upprörd.

Annons
- Ja, det är sant. Våra anställda i Sandviken är besvikna, frustrerade och förbannade. Och det är klart att jag förstår dem. Det här blir lök på laxen, säger Sandvikens biträdande närpolischef Håkan Ågren.

Ingen motivering
Det var i går som det blev känt för Sandvikenpolisen att länet får tio nya aspiranter till sommaren, men att Gävlepolisen kniper nio av dem. Håkan Ågren säger att han inte känner till eller har fått någon motivering till fördelningen.
- Jag förstår inte hur det här har gått till. Vi hankar oss fram på övertid i Sandviken, något som gör att vi inte på något sätt klarar budgeten. Dessutom har vi fortfarande Hofors i ryggsäcken. Det är en mycket tung börda. Så förbannad är man ju, säger Håkan Ågren.
Men länspolismästare Ulf Möller säger att Gävles nio aspiranter även kan komma Sandvikenpolisen till del.

Problem i Gävle också
- Vi har stora problem i Gävle också. Det som krävs är en bättre samplanering mellan Sandviken och Gävle. Det är för mycket revirpinkande inom organisationen, säger Ulf Möller.
Han tycker inte att Sandvikenpolisen ska ställas mot Gävlepolisen.
- Du kan inte resonera så. Visst, läget kan se bättre ut i Gävle. Det är fler poliser här, men det händer mer och det går åt fler poliser för att få ihop en helg, säger han.
Han säger att den till synes skeva fördelningen beror på polisaspiranterna själva.
- Hittills har det varit så att aspiranterna inte vill vara någon annanstans i länet än i Gävle. Och det är ju deras marknad såsom det är i dag. Skulle vi neka dem att komma till Gävle då förlorar hela länet dem. Då väljer de Stockholm i stället. De är ju inte livegna.

Inte unikt
Ulf Möller säger att situationen i Sandviken inte är unik utan typisk för orter i inlandet, som Bollnäs och Ljusdal. Och polisbrist finns även i Gävle, om än kanske inte lika akut.
- Så länge vi har luckor i Gävle kan man som aspirant söka sig dit. Målsättningen att ju att få fler poliser på varje ort.

Viss förståelse
Ulf Möller har dock ändå viss förståelse för besvikelsen i Sandviken.
- Jag förstår om de förlorar modet till slut när det minskar hela tiden. Det är inte lätt att höja motivationen i det läge vi har i dag inom organisationen.


SOFIA ÖHLANDER