Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppsalamaffian i tingsrätten

Affärsmannen lurades till ett möte med Uppsalamaffian som hotade att slå in huvudet på honom.
I morgon möter 54-åringen, som är välkänd i Gästrikland, ligans medlemmar i tingsrätten.

Affärsmannen har under lång tid gjort sig känd för allmänheten i Norduppland och Gästrikland. Men i oktober i fjol slog polisen och skattemyndigheten till mot företagets tillgångar på en plats norr om Gävle.

Affärsmannen är begärd i personlig konkurs och hade vid tidpunkten för polisrazzian en skuld till kronofogden på 750 000 kronor.

Det var liknande mellanhavanden med rättvisan som ledde till att affärsmannen fastnade i Uppsalamaffians, och den ökände Stefan ”Tjock-Steffe” Erikssons, nät.

När affärsmannen avtjänade ett kortare fängelsestraff på Åbyanstalten utanför Norrköping lärde han känna en man som senare förmedlade ett ”affärsmöte”.

Till mötet kom det som affärsmannen i förhör kallar ”uppsalafolket”. Någon affär blev det inte och då ansåg sig ”Uppsalafolket” ha rätt till böter, 125 000 kronor.

54-åringen fick nu problem med hjärtat. I december i fjol vårdades han på en intensivvårdsavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bland annat fick han syrgas för att lättare kunna andas.

På sjukhuset fick han också ovälkommet besök av två av männen som nu står under åtal.

– Det var hot. Han skulle rycka ur slangarna och stoppa upp dem i arslet. Jag får panik, och dödsångest, säger affärsmannen i ett polisförhör.

– Man är inte sig själv när man har hjärtfel, man har ju varit på andra sidan flera gånger då. Man får panik på ett annat sätt och jag kunde inte ringa på hjälp.

Förhörsledaren undrade varför.

– Jag visste ju inte vad de var kapabla till. Om det hade kommit en sjuksyster vet jag inte vad de hade gjort med henne, säger affärsmannen.

– De började prata om mina barn och barnbarn också. Man blir ju förtvivlad och rädd för deras räkning. Det är ett svinaktigt beteende.

Efter att ha blivit utskriven fruktar 54-åringen för sitt liv. Han packar det nödvändigaste och flyr till dottern, som bor i Sandviken.

I januari agerar Uppsalamaffian igen. 54-åringen får ett samtal från en bulvan för ligan. Bulvanen säger sig vilja köpa utrustning av affärsmannen. Man ska träffas på Hallonvägen i Sätra.

Där slår fällan igen.

Flera män i två bilar blockerar 54-åringens bil. Han kan varken backa eller köra vidare. Minst en man hoppar ur den ena av bilarna och kommer fram.

– De vill att jag ska veva ned rutan men jag vägrar. Då hade jag väl fått en domkraft i huvudet. Sedan blir han som vansinnig och springer till bagageluckan och sliter loss nummerskylten.

54-åringen får oväntad hjälp att fly från platsen. En boende i området ska köra ut men kommer inte fram. Uppsalamaffian makar på en av bilarna och affärsmannen rivstartar därifrån. Han kör raka vägen till polishuset och anmäler för första gången att han sedan flera månader tillbaka jagats av Uppsalamaffian.

I en senare fotokonfrontation i polishuset i Gävle pekar han bland andra ut Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson som en av personerna från bakhållet i Sätra.

Denne nekar i polisförhör till allt. En kommentar är talande för hans inställning:

– Jag begriper ingenting av vad de talar om och har inga kommentarer.