Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppsalamammor får föda i Gävle

Akademiska sjukhuset står utan barnmorskor i sommar.

Blivande föräldrar hänvisas till Gävle, som i sin tur kan komma att hänvisa kvinnor till Hudiksvall.

Annons

Tidigare i år sa barnmorskorna på Akademiska upp sig i protest mot villkoren. Inför sommaren kommer Uppsala därför att hänvisa de kvinnor de inte kan ta emot till Stockholm, Västerås och Gävle. I de två förstnämnda städerna är läget på sjukhusen redan ansträngt.

Bo Claesson, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg, beskriver bemanningsläget som gott inför sommaren och har svarat ja på Uppsalas fråga om de kan ta emot mellan 20 och 40 mammor i månaden.

– Det blir i genomsnitt en om dagen.

Mellan två och åtta barn föds varje dag i Gävle och dagar då få barn föds har de möjlighet att ta emot kvinnor från Uppsala. Han tror att det blir mammor i norra Uppland i första hand som kommer, något de i viss utsträckning gjort även tidigare.

För blivande mödrar i Uppsala, Stockholm och Mälardalen kan bristen på BB-platser i sommar bli riskabel, men den påverkar inte Gävle i någon större utsträckning säger Bo Claesson.

De har dock förberett blivande mammor som bor på gränsen mellan Gävles och Hudiksvalls upptagningsområden på att de kan få åka till Hudiksvall i stället om det är fullt i Gävle.

– Vi har bett dem tänka på om de kan hjälpa oss att hjälpa Uppsalamammorna.